Selecteer een pagina

Wie houdt er nou niet van de mediterrane sfeer en geur van lavendel? Maar wist je dat er veel soorten lavendel bestaan. De meest voorkomende lavendel soort in Nederland is de lavandula angustifolia, ofwel de echte lavendel. Deze is dan ook het meest geschikt voor de Nederlandse tuin. Echter, loopt het desondanks alsnog vaak op een teleurstelling uit met lavendel planten. Vaker dan ons lief is zien we afstervende of kale planten. Om dit te voorkomen is het belangrijk om lavendel goed te snoeien en te toppen.

Snoei lavendel nooit op het kale hout

Bij het lavendel snoeien is het belangrijk dat je nooit tot op het kale hout snijdt, want dan loopt de plant daarna niet meer uit. Zorg er dus altijd voor dat je niet lager snoeit dan waar er nog wat nieuwe scheuten aan de tak zitten. 

Lavendel snoeien in het voorjaar

De hoofdsnoei periode voor lavendel begint zodra de strengste vorst voorbij is (begin april). Dan kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei lavende altijdl met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is). Het beste is om de lavendel plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond af te snoeien. Het is belangrijk om altijd boven de groene nieuwe scheuten te blijven. Wanneer je lavendel lager snoeit zal het niet of niet goed teruggroeien.

Lavendel snoeien in het najaar 

De tweede keer dat je lavendel snoeien moet is na de bloei. Dit is in het najaar (in september of augustus). In deze periode  geef je de lavendel een kleine snoeibeurt. Dit is meer het fatsoeneren van de plant waarbij je hem een mooiere en nette vorm geeft. Je snoeit daarbij de uitgebloeide lavendel bloemen af met een heggenschaar en neemt een klein stukje van het topje van het groen mee. Zo krijgt hij weer een mooie vorm. Eigenlijk werk je hier de plant alleen even bij. Het echte lavendel snoeien gebeurt alleen in het voorjaar.

Snoeien van jonge lavendelplanten

Jonge lavendel planten snoei je in het voorjaar twee tot drie keer. Als je ze net geplant hebt is het belangrijk om ze goed bij te houden. Dit doe je door de verse kleine topjes af te knippen. Hierdoor ontstaan er extra scheuten in de basis van de planten. Door deze knipbeurten zullen de planten wat later bloeien, maar je zult ook langer plezier hebben van de lavendel en de plant zal niet zo snel kaal worden aan de onderkant.

Naast jonge planten kan je ook de oudere planten toppen in het voorjaar. Bij deze doe je het een keer in plaats van drie keer. Dit doe je een paar weken na de hoofdsnoei wanneer je de nieuwe scheuten ziet verschijnen. Dit is vaak eind april, als je begin april je lavendel planten gesnoeid hebt. Net als bij jonge planten verwijder je de nieuwe kleine topjes van de lavendel.

Tips over lavendel

Wanneer je lavendel wilt kopen voor in je tuin let er dan goed op dat je de juiste soort koopt. Op veel plaatsen verkopen ze meerdere soorten lavendel. Wanneer je de verkeerde koopt is er een kans dat je verkeerde koopt en je grote en kale planten krijgt. Zorg er dus voor dat je altijd de Lavandula angustifolia koopt!

Bij lavendel is het naast goed snoeien ook van belang dat je ze op de juiste plaats en de juiste tijd plant. Het beste is om lavendel op een zonnige plek neer te zetten in goed doorlatende en kalkrijke grond. Ondanks dat je lavendel gedurende het hele jaar kan planten is niet elk tijdstip even goed. Om de mooiste planten te krijgen kun je deze het beste in het voor- of najaar planten wanneer de grond nog warm is. Hierdoor heb je een grotere kans dat je gezonde planten krijgt die goed zullen bloeien. Wel is het belangrijk dat je ze goed verzorgt en dat je de lavendel tijdig snoeit. 

Wil je meer weten over planten en het verzorgen hiervan? Lees dan ook onze blogs over rozen snoeien, zonnebloemen en de dropplant!Lavendel snoeien, hoe pak je dit aan?

Dakgoot Ontstoppen: Eenvoudige Tips om Zelf Aan de Slag te Gaan

Heb je last van een verstopte dakgoot en wil je weten hoe je deze zelf kunt onstoppen? Een verstopte dakgoot kan leiden tot lekkages en schade aan je huis, dus het is belangrijk om snel actie te ondernemen. In deze blog delen we handige tips en stappen om zelf je...

Tips om verstandig te stoken met een houtkachel

Tips om verstandig te stoken met een houtkachel

Stook je met een houtkachel, dan is dit een hele slimme manier van verwarmen. Verwarm je je woning met een houtkachel, dan doe je dat zonder aanslag te doen op de voorraad fossiele brandstoffen. Hout is namelijk een natuurlijke brandstof en is heel duurzaam door het...

Creëer een rustgevende thuisomgeving

Creëer een rustgevende thuisomgeving

Het belang van een rustgevende en stressvrije thuisomgeving wordt steeds duidelijker in onze drukke levens. We brengen veel tijd door in onze huizen, en de manier waarop we onze ruimtes inrichten kan een diepgaande invloed hebben op ons emotionele welzijn. In deze...