Selecteer een pagina

Rozen zijn natuurlijk prachtig om te hebben. Echter, kan het ook moeilijk zijn om ze mooi te houden wanneer ze in je tuin staan. De grootste vraag is dan ook wanneer moet je je rozen snoeien? En hoe pak je dit aan? Met onze tips zorg je ervoor dat jij straks de mooiste rozen in je thuis hebt.

Wanneer rozen snoeien?

Het beste is om je rozen voor de eerste keer te snoeien in het voorjaar. De beste maand hiervoor is over het algemeen maart. Wanneer je het eerder doet is de kans op ziektes groter. Ook moet je ervoor zorgen dat het niet vriest op de dag dat je je rozen gaat snoeien. Wanneer je dit wel doet kan de plant beschadigd raken. Door je rozen te snoeien in maart zorg je ervoor dat de plant verjongt en groeit vanuit de basis. Hierdoor krijg je in de zomer mooiere rozen. Na de bloei verwijder je de uitgebloeide bloemen. Dit maakt het makkelijker voor de plant om nieuwe bloemen te vormen. 

Het tweede moment om je rozen te snoeien is voor de winter. Dit doe je om ze zogezegd winterklaar te maken. Hierbij kort je de rozen tot 50cm van de grond, ongeveer gelijk aan je kniehoogte. Op deze manier zijn ze beter bestand tegen wind en vorst. 

Hoe moet je rozen snoeien?

Voordat je begint met rozen snoeien is het belangrijk dat je het juiste gereedschap en materiaal hebt. Rozen snoeien moet je altijd doen met een snoeischaar, zorg er hierbij altijd voor dat je een scherpe hebt. Hiermee krijg je gladdere snijwonden, waardoor de kansen op ziektes minder wordt. 

Hoe je je rozen moet snoeien is afhankelijk van het type rozen dat je hebt. In de meeste tuinen vind je struikrozen, maar je hebt ook stamrozen, klimrozen, en bodembedekkende rozen.  

  • Struikrozen mag je zeer kort terugsnoeien, tot wel 10 tot 15 cm van de grond. 
  • Klimrozen snoei je terug tot op de scheuten. Dit zorgt voor een rijke bloei.
  • Bodembedekkende rozen zijn platliggende rozen, deze hoef je maar een keer per twee jaar te snoeien. Deze snoei je tot 50 cm hoogte.
  • Stamrozen krijgen last van valse scheuten, deze uitlopers scheur je van de stam af. Wanneer je ze knipt loop je het risico dat er stompjes ontstaan. Wanneer dit gebeurt groeien daar weer nieuwe valse scheuten uit. 

Rozen bemesten

Door je rozen te bemesten zorg je voor een goede en rijke bloei met veel prachtige bloemen. De meeste soorten rozen kun je het beste twee keer per jaar snoeien. De beste momenten hiervoor zijn tijdens de eerste keers snoeien in het voorjaar en nog een tweede keer in de zomer. De beste maand voor de tweede keer is ongeveer in juni. 

Er zijn twee soorten rozen die je een derde keer moet bemesten. Dit zijn de klimrozen en de struikrozen. Deze hebben in het najaar nog even in extra zetje nodig, dit kun je het beste doen in september. Dit komt doordat deze rozen in het najaar al knoppen maken voor het volgende jaar. Hiervoor zijn ze extra brandstof nodig tijdens de koude wintermaanden.

Verschillende soorten wespen

Verschillende soorten wespen

Wespen zijn insecten die we natuurlijk allemaal wel kennen, maar wist je dat er talloze verschillende soorten bestaan? Het zijn mooie dieren, maar geven ook last. Zo kunnen ze bijvoorbeeld steken. Heb je last van wespen in de tuin? Zorg dan voor de juiste...

Wanneer en waar gebruik je een LED profiel?

Wanneer en waar gebruik je een LED profiel?

Wil jij graag LED verlichting ophangen in jouw interieur, maar ben je benieuwd naar hoe je deze verlichting kunt installeren in de ruimte? Dan helpen wij je graag verder. De beste manier om te zorgen dat LED strips netjes worden bevestigd op de muren of plafonds, is...

Welke afvalcontainer heb ik nodig voor mijn verbouwing?

Welke afvalcontainer heb ik nodig voor mijn verbouwing?

Wanneer je gaat verbouwen is een container nodig. Alleen het formaat, het soort afval en de eventuele vergunning die nodig is spelen wel een rol in de keuze. Je wilt dit allemaal eerst goed in kaart hebben. Zo kan je zorgen dat alles goed op orde is. Je leert op deze...