Zonnebloemen, het zal vast niet het eerste zijn dat in je opkomt wanneer je eraan denkt om je huis of tuin op te leuken. Maar het kan wel heel mooi zijn, zowel voor binnen als voor buiten. Wel is het belangrijk dat je ze goed verzorgt zodat ze lang mooi blijven en je er zoveel mogelijk aan hebt.

Zonnebloemen in huis

Zonnebloemen zie je normaal vooral veel buiten staan bij mensen, maar wist je dat ze ook perfect zijn voor in je huis. Door de gele kleur kan je hiermee op een mooie manier extra kleur geven aan je interieur. Dit is al helemaal mooi als het ook match met andere versieringen in je huis zoals bijvoorbeeld gele stoelen of bank kussens. Wanneer je zonnebloemen in huis hebt staan is het belangrijk dat deze zo lang mogelijk goed blijven. 

Zonnebloemen in vaas

Wanneer je je zonnebloemen in een vaas in zet is het belangrijk om goed op onderstaande zaken te letten.

Geef je zonnebloemen veel zonlicht

De naam zegt het al, zonnebloemen houden heel erg van zon. Zet ze dan het liefst ook bij een raam waar veel zonlicht naar binnen komt. Hoe meer zonlicht des te beter hij het zal blijven doen. 

Schuin afsnijden

Net als bij veel andere bloemen is het belangrijk dat je de steel schuin afsnijdt voordat je ze in het water zet. Zorg ervoor dat je dit met een scherp en schoon mes doet. Door de steel op de juiste manier af te snijden kunnen de bloemen water en voedingsstoffen beter opnemen.

Een klein laagje water

Gebruik niet teveel water in de vaas waarin je je zonnebloemen zet. Door teveel water komen ze te diep te staan en loop je het risico dat ze gaan schimmelen of rotten.

Geen bladeren in het water

Naast dat je een klein laagje water moet gebruiken is het ook van belang dat de bladeren het water niet aanraken. Ook hierdoor kunnen de stelen gaan schimmelen of rotten. Wanneer de bladeren ondanks een klein laagje water alsnog in het water komen is het het beste om de onderste bladeren te verwijderen

Geef je zonnebloemen vers water

Zonnebloemen gedijen het beste in een klein laagje water, maar toch zijn het wel goede drinkers. Om deze reden is het belangrijk om het waterpeil goed in de gaten te houden en regelmatig aan te vullen of het liefst te verversen. Met fris water zullen ze namelijk nog blijer zijn.

Heet water

Het kan voorkomen dat ondanks alle bovengenoemde maatregelen de zonnebloemen toch een beetje gaan hangen na verloop van tijd. Dit is gelukkig geen reden tot paniek en kan je simpel oplossen. Doe een klein scheutje heet water bij de vaas in en voor je het weet staan ze weer rechtop en stralen ze weer als nooit tevoren!

Kunst zonnebloemen

klinkt bovenstaande je als teveel moeite? Ook dan kan je genieten van mooie zonnebloemen in je huist. Net als bij vele andere planten en bloemen heb je tegenwoordig ook prachtige kunst zonnebloemen. Wanneer je kwaliteit koopt zal je het onderscheid met een echte zonnebloem nauwelijks kunnen maken. Ideaal dus als je geen groene vingers hebt of gewoon een beetje lui bent!

Zonnebloemen voor buiten

Naast voor in je huis is het natuurlijk ook prachtig om zonnebloemen in de tuin te hebben staan. Het voordeel hiervan is dat je niet alleen maar ruimte hebt maar je ze ook direct in de grond kan zetten. Hierdoor blijven ze veel langer staan dan wanneer je ze in een vaas hebt zitten. Wat ook leuk is aan zonnebloemen in je tuin is dat het veel leven aantrekt. Wanneer de zonnebloemen bloeien trekken ze bijen, vlinders vogels en soms zelfs eekhoorns aan. Dit zal je tuin direct een stuk leuker en levendiger maken!

Zonnebloemen planten

Wanneer je zonnebloemen gaat planten zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je kan ze helaas niet zomaar in de grond steken en hopen op het beste. Als je dat doet is de kans op teleurstelling erg groot. 

Plant ze op het juiste moment

Zonnebloemen zijn eenjarige planten, hierdoor is het belangrijk dat je ze op he goede moment plant. Het beste hiervoor is vanaf april, in deze maand is het vaak mooi weer en geen vorst meer.

Kies de juiste zaden

het beste is om voor F1 zaden te gaan. Uit deze zaden groeien gegarandeerd de mooie gele bloemen zoals ze op het zakje staan. Uit zaden van eigen kweek is er een grote kans dat je minder mooie zonnebloemen krijgt. 

Geef je zonnebloemen de ruimte

Zorg ervoor dat je zonnebloemen genoeg ruimte krijgen om te groeien. Plant ze ongeveer 20 centimeter uit elkaar. Hiermee geef je ze genoeg ruimte om zich volledig te ontpoppen.

Pas op voor teveel water

Zonnebloemen die teveel water krijgen lopen het risico dat ze slap groei. Dit betekent dat de stelen niet sterk genoeg worden waardoor ze makkelijk af kunnen breken. Zorg ervoor dat je de zonnebloemen ergens plant waar het water goed weg kan lopen.

bemesting

Wanneer de planten jong zijn kan het handig zijn om ze te bemesten. Dit zorgt ervoor dat ze direct een sterke groei krijgen. Wanneer ze eenmaal groeien hebben ze geen mest meer nodig.

Pas op voor ongedierte

Zonnebloemen zijn erg populair bij slakken, met name wanneer de planten jong zijn. Bereid jezelf dus goed voor en zorg dat je je planten goed beschermt.

Zorg voor ondersteuning

Wanneer je reuzen soorten hebt moet je deze tijdig ondersteunen. Deze grote zonnebloemen kunnen niet altijd hun eigen gewicht behouden. Zorg er daarom voor dat je ze de juiste ondersteuning biedt. 

Nog maar tips voor je tuin?

Naast zonnebloemen is het ook prachtig om vele andere bloemen en struiken te planten zoals bijvoorbeeld mooie rode rozen. Net als zonnebloemen moet je deze ook goed verzorgen. Het belangrijkst is om je rozen te snoeien en dit op de juiste manier te doen. Is je tuin nog niet klaar of ben je op zoek naar extra inspratie bekijk dan onze low budget tuin ideeën.

Wat zijn de voordelen van een stoomreiniger?

Wat zijn de voordelen van een stoomreiniger?

In steeds meer huishoudens doet de stoomreiniger  zijn intrede. Zag je dit apparaat vroeger vooral gebruikt worden bij het schoonmaken van kantoren, nu wordt hij ook steeds meer gebruikt voor het schoonmaken van huiskamers en andere vertrekken in woningen. En dat...

Dakkapel bouwen met big bags

Dakkapel bouwen met big bags

Het plaatsen van een dakkapel is vaak een feestelijke gebeurtenis; het huis wordt letterlijk uitgebouwd en krijgt meer ruimte. Het plaatsen van de dakkapel is vaak het probleem niet…maar heb je ook rekening gehouden met het afval dat vrijkomt? De makkelijkste...

Het perfecte haardhout: Welke houtsoorten branden het best?

Het perfecte haardhout: Welke houtsoorten branden het best?

Een knisperend haardvuur brengt sfeer en warmte in huis, vooral in de koude maanden. Om optimaal van je open haard te genieten, is het essentieel om het juiste hout te gebruiken. Verschillende houtsoorten hebben namelijk verschillende eigenschappen die invloed hebben...