Selecteer een pagina

De Mai Tai is een klassieke cocktail die zijn oorsprong vindt in Polynesië. De cocktail is uitgevonden in de jaren ’40 van de vorige eeuw en is sindsdien een populaire keuze gebleven onder cocktail liefhebbers. De Mai Tai is een zoete en fruitige cocktail die meestal gemaakt wordt met rum, limoensap, orgeat siroop en Curaçao likeur. Het wordt vaak geserveerd met ijs en een stukje ananas en wordt beschouwd als een tropische drank. De Mai Tai cocktail heeft een rijke geschiedenis en wordt vaak beschouwd als een van de meest iconische cocktails aller tijden.

Hoe is de Mai Tai cocktail ontstaan?

De exacte oorsprong van de Mai Tai cocktail is onderwerp van debat en er zijn verschillende verhalen en claims over wie de cocktail heeft uitgevonden. Hieronder volgen enkele van de meest populaire versies van het verhaal:

Volgens de bekendste legende is de Mai Tai uitgevonden in 1944 door Victor J. Bergeron, ook bekend als Trader Vic. Hij claimde dat hij de cocktail had gecreëerd in zijn restaurant in Oakland, Californië, en dat hij het drccccccccccccccccankje voor het eerst had geserveerd aan vrienden die uit Tahiti waren teruggekeerd. Bergeron gebruikte in zijn oorspronkelijke recept onder andere Jamaicaanse rum, limoensap, orgeat siroop, Curaçao likeur en rock candy siroop.

Een andere legende beweert dat de Mai Tai is uitgevonden door Donn Beach, ook bekend als Don the Beachcomber, een beroemde tiki-barman en restauranteigenaar. Hij beweerde dat hij het drankje in de jaren 1930 had uitgevonden en het oorspronkelijk de “Mai Tai Roa Ae” had genoemd, wat in het Tahitiaans “de beste – uit het trekken” betekent.

Ongeacht wie de cocktail precies heeft uitgevonden, is de Mai Tai in de jaren 40 en 50 populair geworden in tiki-bars in de Verenigde Staten en is het sindsdien uitgegroeid tot een populaire tropische cocktail over de hele wereld.

Uit welke ingrediënten bestaat een Mai Tai cocktail?

Een klassieke Mai Tai cocktail is een eenvoudige cocktail die bestaat uit de volgende ingrediënten:

 • 60 ml bruine rum
 • 30 ml vers limoensap
 • 15 ml orgeat siroop (amandelsiroop)
 • 15 ml Curaçao likeur (bij voorkeur de blauwe variant)
 • Crushed ijs
 • Garneer: een takje munt en/of een stukje ananas

Zoals je ziet is er niet veel nodig om een Mai Tai te maken. Al zal je waarschijnlijk niet alle gerechten standaard in huis hebben. Gelukkig vind je de meeste gerechten bij je lokale supermarkt.

Hoe maak je een Mai Tai cocktail?

De Mai Tai is een cocktail die je relatief eenvoudig zelf kan maken. Naast de ingrediënten heb je enkel een shaker nodig om hem te maken. Hierdoor is het een perfecte cocktail om te maken wanneer je thuis zin hebt in een cocktail of wanneer je gasten ontvangt.

Instructies:

 1. Vul een shaker of mengbeker met ijs.
 2. Voeg de rum, limoensap, orgeat siroop en Curaçao likeur toe aan de shaker.
 3. Goed schudden tot alles goed gemengd is.
 4. Vul een glas met crushed ijs.
 5. Giet de cocktail over het ijs in het glas.
 6. Garneer de cocktail met een takje munt en/of een stukje ananas.
 7. Serveer de Mai Tai direct en geniet van je heerlijke cocktail!

Naast de klassiek variant kun je variaties aanbrengen op dit recept en bijvoorbeeld extra ingrediënten toevoegen om de smaak aan te passen aan persoonlijke voorkeur.

Wat zijn variaties op de klassieke Mai Tai?

Er zijn talloze variaties te bedenken op de Mai Tai. hieronder een aantal van onze favorieten!

 1. Pineapple Mai Tai: voeg een scheutje ananassap toe aan het basisrecept voor een extra tropische twist.
 2. Jamaican Mai Tai: gebruik donkere Jamaicaanse rum in plaats van bruine rum om een sterker en kruidiger smaakprofiel te creëren.
 3. Spicy Mai Tai: voeg een snufje chilipoeder of cayennepeper toe aan het basisrecept om een pittige kick toe te voegen.
 4. Coconut Mai Tai: vervang de Curaçao likeur door kokoslikeur om een zachte, zoete kokossmaak toe te voegen.
 5. Mai Tai Swizzle: serveer de cocktail over crushed ijs in een hoog glas en roer de cocktail met een swizzle stick (een soort roerstaafje) om een ​​romige en goed gemengde drank te creëren.

De mogelijkheden zijn eindeloos en bartenders experimenteren vaak met verschillende smaken en ingrediënten om de Mai Tai te personaliseren. Voornamelijk bij de wat luxere cocktailbars zul je vaak een zelfbedachte variatie tegenkomen.

Vergelijkbare cocktails

Er zijn verschillende cocktails die qua smaak en ingrediënten vergelijkbaar zijn met de Mai Tai. Hier zijn een paar voorbeelden van vergelijkbare cocktails:

 • Zombie: Een cocktail die in dezelfde tijd en plaats als de Mai Tai is ontstaan en ook rum, limoensap en fruitsappen bevat, maar doorgaans een grotere hoeveelheid rum heeft en ook absint bevat.
 • Piña Colada: Een zoete en tropische cocktail die bestaat uit rum, ananassap en kokosroom. Net als de Mai Tai heeft de Piña Colada een tropisch karakter en wordt het vaak gegarneerd met stukjes ananas.
 • Bahama Mama: Een cocktail die, net als de Mai Tai, rum, limoensap en fruitsappen bevat, maar ook kokoslikeur, koffielikeur en grenadine bevat voor extra smaak.
 • Blue Hawaii: Een zoete en fruitige cocktail die rum, ananassap, curaçao likeur en kokosroom bevat. De Blue Hawaii heeft, net als de Mai Tai, een heldere, tropische kleur.

Hoewel deze cocktails overeenkomsten vertonen met de Mai Tai, hebben ze allemaal hun eigen kenmerkende smaakprofielen en worden ze vaak anders bereid.

Ben je een echte cocktail fanaat?  Lees dan ook eens onze blogs over de Dark and Stormy of de Moscow Mule! Twee iconische cocktails met een heerlijke en unieke smaak.

Heb je een cocktailparty en wil je graag wat hapjes serveren voor je gasten? Lees dan onze blog over onze aanraders voor makkelijke hapjes voor veel mensen

Huisgadgets die elke wijnliefhebber moet hebben

Huisgadgets die elke wijnliefhebber moet hebben

Wijnliefhebbers weten dat de ervaring van het genieten van een goede fles wijn verder gaat dan het drankje zelf. Het gaat om de sfeer, de presentatie en het gevoel dat elke slok met zich meebrengt. Voor de echte wijnenthousiasten zijn er talloze huisgadgets die deze...

De diverse tegellooks voor jouw interieur

De diverse tegellooks voor jouw interieur

Tegels vormen een integraal onderdeel van ons interieurdesign en spelen een cruciale rol in zowel esthetiek als functionaliteit. Ze bieden duurzaamheid en schoonheid, en er is een breed scala aan tegellooks om uit te kiezen. In dit uitgebreide artikel zullen we vier...

Tips voor een succesvolle aankoop van je eerste woning

Tips voor een succesvolle aankoop van je eerste woning

Het kopen van je allereerste huis is een mijlpaal in je leven die een diepgaande impact kan hebben op je financiën en levensstijl. Het is een beslissing die niet overhaast moet worden genomen, maar eerder met zorgvuldige overweging en planning. In dit artikel gaan we...