Of je nu aan het genieten bent van een zonsondergang op het strand of gewoon in de stemming bent voor een verfrissend drankje, de daiquiri is een tijdloze klassieker die zeker niet teleur zal stellen. Met zijn eenvoudige, maar heerlijke combinatie van rum, limoensap en suiker, is de daiquiri al meer dan een eeuw een favoriet van cocktail liefhebbers over de hele wereld. In dit blogartikel nemen we je mee op een reis door de geschiedenis van de daiquiri, delen we enkele interessante feiten en tips over deze iconische cocktail en bieden we een aantal heerlijke recepten om jezelf te trakteren op een perfecte daiquiri.

Wat betekent Daiquiri?

De naam “daiquiri” komt van de gelijknamige mijnstad Daiquiri, gelegen aan de zuidoostelijke kust van Cuba. Het verhaal gaat dat de cocktail voor het eerst werd gemaakt door Amerikaanse mijnwerkers die in de omgeving werkten en in hun vrije tijd rum dronken met limoensap en suiker.

Waar komt de Daiquiri vandaan?

De daiquiri is een klassieke cocktail die oorspronkelijk afkomstig is uit Cuba. De cocktail werd ook al snel populair bij Amerikaanse toeristen die naar Cuba reisden, en het werd een van de meest iconische drankjes van het Caribisch gebied.

Hoeveel alcohol zit er in een daiquiri

De hoeveelheid alcohol in een daiquiri varieert afhankelijk van de exacte ingrediënten en de verhoudingen die worden gebruikt bij het maken van de cocktail. Over het algemeen wordt een klassieke daiquiri gemaakt met 2 delen witte rum, 1 deel limoensap en 1 deel suikersiroop, en bevat deze ongeveer 20-25% alcohol per volume.

Het alcoholpercentage kan echter variëren afhankelijk van de specifieke rum die wordt gebruikt en de hoeveelheid die in de cocktail wordt gegoten. Bovendien kunnen variaties op de klassieke daiquiri, zoals de frozen daiquiri of de strawberry daiquiri, meer of minder alcohol bevatten, afhankelijk van de ingrediënten en de verhoudingen die worden gebruikt bij het maken van de cocktail.

Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid alcohol in je drankje, is het altijd het beste om verantwoord te drinken en te genieten van een daiquiri met mate.

Welke ingrediënten zitten er in een daiquiri cocktail?

Een traditionele daiquiri cocktail bestaat uit slechts drie ingrediënten: rum, limoensap en suiker. Het recept voor de daiquiri is dan ook relatief eenvoudig:

60 ml witte rum

22 ml vers limoensap

15 ml suikersiroop (of suiker)

Doordat de daiquiri uit weinig ingrediënten bestaat, is dit een ideale cocktail om ook thuis te maken. Waarschijnlijk zul je de meeste ingrediënten van deze cocktail zelfs standaard in huis hebben.

Hoe maak je een daiquiri cocktail?

De daiquiri is een gemakkelijk te maken cocktail die maar uit drie ingrediënten bestaat. Om een daiquiri te maken heb je het volgende nodig.

 • Witte rum
 • Vers limoensap
 • Suikersiroop (of suiker)
 • Ijsblokjes
 • Cocktailshaker
 • Cocktailzeef
 • Gekoeld cocktailglas
 • Schijfje limoen (optioneel)

Wanneer je de juiste ingrediënten in huis hebt, maak je de daiquiri als volgt: 

 1. Doe de rum, limoensap en suikersiroop in een cocktailshaker.
 2. Voeg een handvol ijsblokjes toe aan de shaker.
 3. Sluit de shaker en schud krachtig gedurende 10-15 seconden om het mengsel goed te koelen.
 4. Schenk het mengsel door een cocktailzeef in een gekoeld cocktailglas.
 5. Garneer de cocktail eventueel met een schijfje limoen.

En dat is het! Een eenvoudige en heerlijke daiquiri is nu klaar om van te genieten. Als je de cocktail iets zoeter wilt maken, kun je meer suikersiroop toevoegen, en als je de cocktail wat zuurder wilt maken, kun je meer limoensap gebruiken. Experimenteer met de verhoudingen totdat je jouw perfecte daiquiri hebt gevonden!

De Strawberry Daiquiri

Een strawberry daiquiri is een variatie op de klassieke daiquiri die aardbeienpuree als extra ingrediënt bevat. Het is een heerlijke zomerse cocktail die perfect is om van te genieten op een warme dag.

Voor een strawberry daiquiri heb je dezelfde benodigdheden nodig als bij een normale daiquiri. Het enige wat je extra hoeft toe te voegen zijn de aardbeien. Door de toevoeging van de aardbijen, maar je deze wel op een iets andere manier. De strawberry daiquiri maak je als volgt:

 1. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
 2. Doe de aardbeien in een blender en pureer tot een gladde puree.
 3. Doe de rum, limoensap, suikersiroop en aardbeienpuree in een cocktailshaker.
 4. Voeg een handvol ijsblokjes toe aan de shaker.
 5. Sluit de shaker en schud krachtig gedurende 10-15 seconden om het mengsel goed te koelen.
 6. Schenk het mengsel door een cocktailzeef in een gekoeld cocktailglas.
 7. Garneer de cocktail eventueel met een schijfje limoen.

En dat is het! Een heerlijke en verfrissende strawberry daiquiri is nu klaar om te serveren. Je kunt eventueel de hoeveelheid aardbeienpuree aanpassen om de zoetheid en fruitigheid van de cocktail naar jouw smaak aan te passen. Proost!

Andere variaties op de klassieke daiquiri cocktail

Naast de strawberry daiquiri zijn er nog vele andere variaties die je kan maken van deze cocktail. Hieronder zijn enkele voorbeelden van onze favoriete variaties. 

 1. Hemingway daiquiri: Deze variatie, ook wel bekend als de “Papa Doble”, bevat witte rum, grapefruitsap, limoensap en maraschino likeur.
 1. Banana daiquiri: Deze cocktail bevat witte rum, verse bananen, limoensap en suikersiroop, en wordt vaak gegarneerd met een plakje banaan.
 1. Pineapple daiquiri: Deze variant bevat witte rum, ananassap, limoensap en suikersiroop, en wordt vaak geserveerd met een stukje ananas als garnering.
 1. Coconut daiquiri: Deze tropische variant bevat witte rum, kokosmelk, limoensap en suikersiroop, en wordt vaak gegarneerd met geraspte kokos.
 1. Frozen daiquiri: Een frozen daiquiri is een bevroren variant van de cocktail, die meestal wordt gemaakt met bevroren fruit in plaats van ijsblokjes.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele variaties op de klassieke daiquiri. Door te experimenteren met verschillende ingrediënten en verhoudingen kun je jouw eigen unieke en heerlijke versie van deze klassieke cocktail creëren!

Wat zijn vergelijkbare cocktails?

Er zijn verschillende cocktails die vergelijkbaar zijn met de daiquiri, zowel qua ingrediënten als qua smaakprofiel. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Mojito: De mojito is een cocktail die ook afkomstig is uit Cuba en bestaat uit rum, limoensap, muntblaadjes, suikersiroop en bruiswater. Net als de daiquiri heeft de mojito een fris en citrusachtig smaakprofiel.
 1. Margarita: De margarita is een cocktail die meestal wordt gemaakt met tequila, limoensap en Cointreau of een andere sinaasappellikeur. Net als de daiquiri is de margarita een verfrissende, citrusachtige cocktail.
 1. Caipirinha: De caipirinha is een Braziliaanse cocktail die wordt gemaakt met cachaça (een Braziliaanse rum), limoensap en suiker. Net als de daiquiri heeft de caipirinha een eenvoudig, maar heerlijk smaakprofiel.
 2. Sidecar: De sidecar is een klassieke cocktail die wordt gemaakt met cognac, Cointreau en citroensap. Hoewel deze cocktail geen rum bevat, heeft hij een vergelijkbaar citrusachtig smaakprofiel als de daiquiri.

Deze cocktails hebben allemaal een vergelijkbaar fris en citrusachtig smaakprofiel als de daiquiri en zijn daarom de perfecte keuze voor liefhebbers van deze klassieke cocktail.

Ben je fan van verschillende soorten cocktails? Lees dan ook eens onze blogs over de Dark and Stormy of de Moscow Mule! Dit zijn beide populaire cocktails met een heerlijke unieke smaak. Het is ook altijd een goed idee om wat makkelijke hapjes te maken voor bij deze cocktails.

Vier Oktoberfest thuis met vrienden en familie

Vier Oktoberfest thuis met vrienden en familie

Ben je klaar om de gezelligheid en vrolijkheid van Oktoberfest naar je eigen huis te halen? Ja, je hoort het goed! Wie zegt dat je naar München moet reizen om dit iconische feest te vieren? Vandaag deel ik met jou hoe je met een paar simpele stappen een onvergetelijk...

Met deze decoraties breng je sfeer in je woonkamer

Met deze decoraties breng je sfeer in je woonkamer

Dit artikel is een betaald partnerschap met Hema Wil je je woonkamer graag gezelliger maken? Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: met de juiste decoraties kun je je ruimte transformeren in een gezellige en stijlvolle plek waar je graag tijd doorbrengt. Gebruik...

De deurknop: De leukste thuis

De deurknop: De leukste thuis

Enig idee hoe vaak je naar een deurknop kijkt? Onbewust en bewust is dat vele keren per dag en dus duizenden keren per jaar! Dan kun je maar beter zorgen dat die deurknop mooi is en past in de rest van jouw inrichting. De deurknop is de leukste thuis Ken je dat...