Selecteer een pagina

De Cuba Libre is een iconische cocktail die zijn oorsprong vindt in Cuba tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog in 1898. Het is een heerlijk verfrissende mix van rum, cola, limoensap en ijs, die de smaakpapillen prikkelt en de zintuigen verlevendigt. De cocktail heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot de dagen van de Cubaanse onafhankelijkheidsstrijd en wordt vaak geassocieerd met de legendarische figuur van Ernest Hemingway. In deze blog zullen we de geschiedenis van de Cuba Libre verkennen, de ingrediënten en bereidingswijzen bespreken en enkele tips geven om deze klassieke cocktail te perfectioneren.

Hoe is de Cuba Libre ontstaan?

De Cuba Libre cocktail vindt zijn oorsprong in Cuba tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog in 1898. Tijdens deze oorlog vochten de Verenigde Staten tegen Spanje voor de onafhankelijkheid van Cuba. Amerikaanse soldaten dronken in hun vrije tijd rum met cola en limoen, wat destijds een populaire drank was onder de Cubaanse bevolking. De soldaten riepen “Por Cuba Libre!” (“Voor een vrij Cuba!”) terwijl ze de cocktail dronken, wat later de naam van de drank zou worden.

Na de oorlog werd de Cuba Libre steeds populairder in Cuba en verspreidde het zich snel over de rest van de wereld. Tegenwoordig is de Cuba Libre een van de meest bekende cocktails ter wereld en staat het symbool voor de Cubaanse cultuur en geschiedenis.

Welke rum wordt meestal gebruikt voor de Cuba Libre?

 Traditioneel wordt voor een Cuba Libre cocktail witte rum gebruikt. Dit type rum wordt ook wel lichte rum of zilveren rum genoemd. Witte rum heeft een lichte en frisse smaak die goed samengaat met de zoetheid van de cola en het frisse zuur van de limoen. Bovendien heeft witte rum een relatief neutrale smaak, waardoor het zich goed leent voor het mengen met andere ingrediënten.

Vaak wordt er Havana Club of Bacardi rum gebruikt voor deze cocktail. Havana Club is een van de bekendste en meest geproduceerde rum merken in Cuba, bekend om zijn karakteristieke smaak en aroma’s.                 

Bacardi is een populair merk van rum, maar komt niet oorspronkelijk uit Cuba. Bacardi is in 1862 opgericht in Santiago de Cuba door de Spaanse immigrant Don Facundo Bacardi Masso. Het merk werd echter gedwongen om Cuba te verlaten na de Cubaanse Revolutie in 1959 en verhuisde naar Puerto Rico, waar het tot op de dag van vandaag wordt geproduceerd.

Bacardi wordt vaak geassocieerd met de Cuba Libre cocktail, omdat het merk een belangrijke rol speelde bij de popularisering van de cocktail in de Verenigde Staten in de vroege 20e eeuw. Tegenwoordig wordt Bacardi rum echter niet meer beschouwd als een Cubaanse rum, maar als een Puerto Ricaanse rum.

Hoe maak je een Cuba Libre cocktail?

Het maken van een Cuba Libre is relatief eenvoduig. Voor deze heerlijke cocktail heb je namelijk maar een paar ingredieënten nodig en binnen enkele minuten kun je hem klaarmaken.

Hier is het recept voor het maken van een heerlijke Cuba Libre cocktail:

Ingrediënten

Om de Cuba libre te maken heb je enkel onderstaande ingrediënten nodig:

 • 50 ml witte rum
 • 120 ml cola
 • 15 ml vers limoensap
 • ijsblokjes
 • partje limoen voor de garnering

Bereidingswijze

De Cuba Libra maak je in vijf simpele stappen snel en eenvoudig

 1. Vul een glas met ijsblokjes.
 2. Voeg de rum toe en giet vervolgens de cola erbij.
 3. Voeg het limoensap toe en roer voorzichtig met een lepel.
 4. Garneer het glas met een partje limoen.
 5. Serveer direct en geniet van je heerlijke Cuba Libre cocktail!

Tips

Om je te helpen bij het maken van de perfecte Cuba Libre hebben we enkele tips voor je:

 • Gebruik bij voorkeur een glas van het type “highball” om de cocktail in te serveren.
 • Gebruik verse limoensap voor de beste smaak.
 • Experimenteer met verschillende soorten rum om te ontdekken welke jouw favoriet is.
 • Voeg meer of minder limoensap toe naar smaak.

Zijn er variaties op de Cuba Libre cocktail?

Er zijn meerder heerlijke variaties te maken of cocktails die overeen komen met de Cuba Libre. Hieronder hebben we onze favorieten voor je op een rijtje gezet:

 • Dark and Stormy: Vervang de witte rum door donkere rum en voeg een scheutje gemberbier toe voor een pittige twist.
 • Spiced Rum Libre: Gebruik in plaats van gewone rum, spiced rum voor een extra smaakdimensie.
 • Cherry Cola Libre: Gebruik kersen-cola in plaats van gewone cola voor een zoete, fruitige smaak.
 • Pineapple Libre: Voeg ananassap toe aan de klassieke Cuba Libre voor een tropische smaak.
 • Gingerbread Libre: Voeg gembersiroop toe aan de Cuba Libre voor een verwarmende en kruidige smaak.
 • Coconut Libre: Vervang de gewone cola door kokos-cola en voeg een scheutje kokosrum toe voor een Caribische smaakbeleving.

Probeer deze variaties uit en ontdek welke het beste bij jouw smaak past!

Heb je een cocktailparty en wil je graag wat hapjes serveren voor je gasten? Lees dan onze blog over makkelijke te maken wrap hapjes voor veel mensen

Dakgoot Ontstoppen: Eenvoudige Tips om Zelf Aan de Slag te Gaan

Heb je last van een verstopte dakgoot en wil je weten hoe je deze zelf kunt onstoppen? Een verstopte dakgoot kan leiden tot lekkages en schade aan je huis, dus het is belangrijk om snel actie te ondernemen. In deze blog delen we handige tips en stappen om zelf je...

Tips om verstandig te stoken met een houtkachel

Tips om verstandig te stoken met een houtkachel

Stook je met een houtkachel, dan is dit een hele slimme manier van verwarmen. Verwarm je je woning met een houtkachel, dan doe je dat zonder aanslag te doen op de voorraad fossiele brandstoffen. Hout is namelijk een natuurlijke brandstof en is heel duurzaam door het...

Creëer een rustgevende thuisomgeving

Creëer een rustgevende thuisomgeving

Het belang van een rustgevende en stressvrije thuisomgeving wordt steeds duidelijker in onze drukke levens. We brengen veel tijd door in onze huizen, en de manier waarop we onze ruimtes inrichten kan een diepgaande invloed hebben op ons emotionele welzijn. In deze...