Het creëren van een gezellige tuin voor het hele gezin vereist enige planning en creativiteit, het kan lastig zijn om aan de behoeften en interesses van iedereen te voldoen. In dit artikelen vertellen we hoe je door gebruik te maken van verschillende zones, je zelf een gezellige tuin kan creëren voor het hele gezin.

Waarom verschillende zones in je tuin?

Door gebruik te maken van verschillende kan je de ruimte die je hebt optimaal benutten en zo zorg je er direct voor dat iedereen een leuke en fijne plek in de tuin heeft. Je zal misschien denken dat je een grote tuin moet hebben om dit toe te passen, maar dit is ook perfect om te combineren met kleine achtertuin ideeën. Om je op weg te helpen hebben we hieronder een aantal voorbeelden van tuinzones om te gebruiken voor je tuin. 

1. Speelruimte voor Kinderen

Deze zone is bedoeld voor plezier en activiteit. Denk aan speeltoestellen zoals een schommel, glijbaan, klimrek, of een zandbak. Als je ruimte en middelen hebt, overweeg dan ook een trampoline of een klein sportveldje voor voetbal of basketbal. Het is belangrijk dat deze ruimte veilig is, met zachte ondergronden zoals rubberen tegels of mulch om de impact van vallen te verzachten.

2. Rustige zithoek voor volwassenen

Dit kan een plek zijn waar volwassenen kunnen ontspannen en ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Plaats comfortabele tuinmeubelen zoals ligstoelen, een hangmat, een kleine sofa of een wicker tuinset. Overweeg om deze zone een beetje afgezonderd te maken door gebruik te maken van planten, struiken of een decoratieve schutting voor meer privacy. Een kleine waterfunctie zoals een fontein kan een rustgevende sfeer toevoegen.

3. Eethoek voor diners

Richt een deel van de tuin in als eetgebied met een ruime tafel en voldoende stoelen. Een pergola of andere overkapping kan bescherming bieden tegen zon en lichte regen, waardoor het gebied veelzijdiger wordt. Je kunt ook denken aan een buitenkeuken of een barbecueplaats voor zomerse grillavonden. Voor de avonden zijn sfeervolle verlichting en warmtebronnen zoals een vuurkorf of terrasverwarmers ideaal.

4. Tuinieren en groenzone

Een deel van de tuin kan gewijd zijn aan tuinieren, waar je bloemen, kruiden of groenten kunt kweken. Dit kan een leuke en educatieve activiteit zijn voor het hele gezin. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, kan je beginnen met 9 makkelijke groenten om zelf in je tuin te kweken. Verhoogde plantenbedden of container tuinieren zijn opties die het makkelijker maken om te zorgen voor de planten en die tevens onkruid en plagen kunnen verminderen.

5. Ontspannings en/of activiteitenzone

Overweeg een ruimte voor yoga, meditatie of andere rustige activiteiten die rust en ontspanning bevorderen. Een vlakke, schaduwrijke plek met zachte matten kan ideaal zijn voor deze activiteiten. Deze zone kan ook worden gebruikt voor meer actieve bezigheden zoals tai chi of pilates, afhankelijk van de interesses van de gezinsleden.

Maak er een samenhangend geheel van

Zones in je tuin zijn natuurlijk erg leuk en praktisch, maar je wilt natuurlijk wel dat je tuin op een samenhangend geheel lijkt. Gelukkig is dit goed te doen met onder andere verlichting, beplanting, materialen en decoraties:

1. Uniforme Verlichting

  • Padverlichting: Gebruik dezelfde stijl of kleur van lampen langs de paden die de verschillende zones verbinden. Dit zorgt niet alleen voor veiligheid in het donker, maar creëert ook een uitnodigende route door de tuin.
  • Accentverlichting: Plaats accentverlichting zoals spotjes of LED-strips om bepaalde kenmerken zoals bomen, sculpturen of waterpartijen uit te lichten. Door dezelfde soort verlichting te gebruiken, creëer je eenheid.
  • Sfeerverlichting: Hang lichtsnoeren of plaats lantaarns rond zitgebieden en de eethoek. Deze zorgen voor zacht licht en maken de avonden extra gezellig.

2. Consistente Beplanting

  • Borders en hagen: Gebruik dezelfde soorten planten of haagstructuren om de verschillende zones visueel te scheiden maar toch eenheid te behouden. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, buxus, of siergrassen die in elke zone terugkomen.
  • Kleurthema: Kies een kleurenpalet voor je bloemen en planten dat in de hele tuin terugkomt. Bijvoorbeeld pastelkleuren zoals roze, lichtblauw en wit of juist levendige kleuren zoals rood, geel en oranje.

3. Herhaalde Materialen en Decoraties

  • Bestrating en dekmaterialen: Gebruik dezelfde materialen voor terrassen, paden en zithoeken. Natuursteen, hout of grind kunnen alle zones aan elkaar linken.
  • Tuinmeubilair: Kies tuinmeubilair dat goed bij elkaar past, ook al staan ze in verschillende zones. Je kunt variëren in stijl of opstelling, maar houd de materialen of kleuren gelijk.
  • Decoratieve elementen: Plaats door de hele tuin dezelfde soort decoratieve items zoals vogelbadjes, windgongen, of kunstobjecten. Deze geven een persoonlijke touch en verbinden de zones visueel.

Doe wat bij je past

Natuurlijk zijn er vele andere manieren om een gezellige tuin te maken voor het hele gezin. Het gebruik maken van zones is alleen wel mijn favoriet, ook omdat je heel eenvoudig een enkele zone aan kan passen of volledig veranderen wanneer je iets nieuws in je tuin wilt. Heb je zelf een andere manier waarop je jouw tuin leuk en gezellig maakt voor het hele gezin, of vind je het gebruik van zones helemaal niks? Dat is geen probleem, iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, het belangrijkste is dat je iets doet wat bij jou en je gezin past.

Vier Oktoberfest thuis met vrienden en familie

Vier Oktoberfest thuis met vrienden en familie

Ben je klaar om de gezelligheid en vrolijkheid van Oktoberfest naar je eigen huis te halen? Ja, je hoort het goed! Wie zegt dat je naar München moet reizen om dit iconische feest te vieren? Vandaag deel ik met jou hoe je met een paar simpele stappen een onvergetelijk...

Met deze decoraties breng je sfeer in je woonkamer

Met deze decoraties breng je sfeer in je woonkamer

Dit artikel is een betaald partnerschap met Hema Wil je je woonkamer graag gezelliger maken? Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: met de juiste decoraties kun je je ruimte transformeren in een gezellige en stijlvolle plek waar je graag tijd doorbrengt. Gebruik...

De deurknop: De leukste thuis

De deurknop: De leukste thuis

Enig idee hoe vaak je naar een deurknop kijkt? Onbewust en bewust is dat vele keren per dag en dus duizenden keren per jaar! Dan kun je maar beter zorgen dat die deurknop mooi is en past in de rest van jouw inrichting. De deurknop is de leukste thuis Ken je dat...