Selecteer een pagina

Het kiezen van het juiste brandhout voor jouw open haard kan een moeilijke taak zijn. Er zijn veel verschillende soorten hout die verschillende voor- en nadelen hebben, en het is belangrijk om te weten wat je van jouw vuur wilt voordat je kiest welk soort hout je wilt gebruiken. In deze blogpost zullen we de meest voorkomende soorten brandhout bespreken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke houtsoort het beste bij jouw past!

Berken brandhout in de houtkachel

Berken brandhout staat bekend om zijn prettige geur en felle vlammen. Dit maakt het ideaal om het te gebruiken voor in je hout kachel. Het heeft vele voordelen, zoals dat het makkelijk ontbrandt, maar tegelijk ook snel de kamer opwarmt. Door de structuur die berkenhout heeft is het aantrekkelijk voor beginnende stokers. De schors geeft het hout ook nog eens een karakteristieke uitstraling. Hierdoor heeft het ook nog eens een mooi decoratief effect. Door diezelfde schors heb je ook niet last rookwalmen die door je huis walmen. Verdere kenmerken waarom het geschikt is voor brandhout zijn:

  • Het levert een prachtig vlammenspel met felle vlam.
  • Het is geschikt voor kleinere kachels en haarden.
  • Het verspreidt een aangename geur.
  • Twee blokken is genoeg voor een mooi vuur.

Essen brandhout

Essenhout is de houtsoort die het vaakst gekozen wordt als er gestookt gaat worden. Het is hard van structuur en heeft een langzame, maar efficiënte verbranding. Door de fijne vlam en door de geringe rookontwikkeling is essenhout zeer geschikt voor de openhaard. Je zult weinig tot geen last hebben van spatten en vonken, dus je kunt genieten van het mooie vlammenspel zonder dat je last krijgt van rookwalmen. Essenhout heeft verder de volgende kenmerken:

  • Geschikt voor openhaard
  • Fijne rustige verbranding
  • Lekkere geur
  • Geen tot weinig spatten
  • Geeft rustig warmte

Eiken haardhout

Wanneer je lang wilt genieten van de openhaard en de warmte ervan, dan is eiken haardhout waar je naar op zoek bent. Eikenhout heeft een lange brandtijd en hierdoor is het erg duurzaam in gebruik. Ook geven de blokken erg veel warmte af. Het is belangrijk voordat je begint met stoken dan het haardhout schoon én droog is. Je kunt dit zelf laten drogen, maar ook door een speciale daarvoor bestemde oven laten doen. Het percentage vocht kan daardoor wel dalen naar onder de twintig procent. Hierdoor is het vele malen geschikter om mee te stoken en kun je langer genieten van het vlammenspel en natuurlijk de warmte.

PVC buizen in je huis plaatsen

PVC buizen in je huis plaatsen

Als je op zoek bent naar pvc buizen voor je huis, kan het moeilijk zijn om te weten welke de beste is. lees hier onze tips!