Selecteer een pagina

Een OSB plaat, ook wel bekend als oriented strand board, is een soort kunstmatige houtplaat die is opgebouwd uit kleine stukjes hout die aan elkaar zijn gelijmd. OSB-platen hebben veel verschillende toepassingen, zowel in de bouw als in de doe-het-zelfsector. In deze blog bespreken we de verschillende soorten OSB platen en geven we informatie over waar elke OSB plaat het best voor kan worden gebruikt.

Verschillende klassen OSB plaat

Een OSB plaat bestaat dus uit houtsnippers die samengeperst of gelijmd worden. Deze platen werden vroeger voornamelijk in de bouw en constructie gebruikt. Daar kunnen ze worden gebruikt voor vloeren en andere soorten dragende constructies. Voorbeelden hiervan zijn daken en muren. Tegenwoordig zien we ze ook voor andere toepassingen terugkomen. Hierbij kun je denken aan meubelbouw. Ook worden ze gebruikt voor decoratieve toepassingen. Er zijn vier verschillende klassen als het op de OSB plaat aankomt.

OSB plaat klasse 1

Klasse 1 is de minst sterke variant als het op de OSB plaat aankomt. Dit zorgt ervoor dat platen uit deze klasse eigenlijk nooit gebruikt wordt. Als je op zoek bent naar een plaat die niet erg stevig hoeft te zijn, bijvoorbeeld voor decoratieve toepassingen die niet veel hoeven te dragen, kan hij echter ideaal zijn.

OSB plaat klasse 2

De OSB plaat die in klasse 2 en 3 vallen worden over het algemeen het meest gebruikt. Hierdoor weten veel klussers nu niet precies wat het verschil tussen deze twee platen eigenlijk is. Een OSB plaat uit klasse 2 kun je het beste gebruiken in droge omstandigheden waar de luchtvochtigheid relatief normaal is.

OSB plaat klasse 3

Zoals je inmiddels kan raden, is de OSB plaat uit klasse 3 dus beter geschikt voor vochtige plekken. Het gaat hierbij om ruimtes die een relatief hoge luchtvochtigheid hebben. Over het algemeen gaat het hier voor deze OSB plaat over een luchtvochtigheid van 80% of lager.

OSB plaat klasse 4

De OSB plaat die in de laatste en hoogste klasse valt, is over het algemeen het meest stevig. Deze is dan ook uitermate geschikt voor bouwwerken die een hoge draaglast moeten kunnen hebben. Ook kan deze OSB plaat gebruikt worden in zowel droge als vochtige ruimtes.

Een OSB plaat kopen

Als je nu ook OSB plaat wilt kopen, is het dus een goed idee om rekening te houden met de verschillende klassen. Dit wordt onder andere bepaald door het project waar je mee bezig gaat. Voor stevige constructies kun je het beste OSB plaat uit klasse 4 gebruiken. Voor decoratieve toepassingen kan OSB plaat uit klasse 1 al genoeg zijn. Nu weet je precies wat een OSB plaat is en waarvoor je het kan gebruiken!

Dakgoot Ontstoppen: Eenvoudige Tips om Zelf Aan de Slag te Gaan

Heb je last van een verstopte dakgoot en wil je weten hoe je deze zelf kunt onstoppen? Een verstopte dakgoot kan leiden tot lekkages en schade aan je huis, dus het is belangrijk om snel actie te ondernemen. In deze blog delen we handige tips en stappen om zelf je...

Tips om verstandig te stoken met een houtkachel

Tips om verstandig te stoken met een houtkachel

Stook je met een houtkachel, dan is dit een hele slimme manier van verwarmen. Verwarm je je woning met een houtkachel, dan doe je dat zonder aanslag te doen op de voorraad fossiele brandstoffen. Hout is namelijk een natuurlijke brandstof en is heel duurzaam door het...

Creëer een rustgevende thuisomgeving

Creëer een rustgevende thuisomgeving

Het belang van een rustgevende en stressvrije thuisomgeving wordt steeds duidelijker in onze drukke levens. We brengen veel tijd door in onze huizen, en de manier waarop we onze ruimtes inrichten kan een diepgaande invloed hebben op ons emotionele welzijn. In deze...