Selecteer een pagina

In de afgelopen jaren zijn veranda’s enorm populair geworden. In deze blog leggen wij je precies uit waarom het hebben van een veranda nou zo fijn is, maar ook waar je allemaal rekening mee moet houden. 

Wat is een veranda?

Een veranda kan een soort van overkapping zijn, maar het kan zelfs bijna een aanbouw zijn. Een veranda is ideaal als je graag buiten naar binnen wilt halen of extra leefruimte wilt creëren. Het verschil tussen een overkapping en een veranda is dat een veranda eigenlijk altijd met één zijde aan het huis wordt gemonteerd. Een overkapping kan vrij staan, bijvoorbeeld achterin je tuin.

Voordelen van een veranda

Een veranda is een grote investering. Maar het investeren in een veranda heeft een flink aantal voordelen, waaronder:

  • Licht en ruimte: Als je een nogal donker huis hebt, kan een veranda veel licht en ruimte creëren. Een veranda met een glazen dak geeft meer lichtinval. Daarnaast kun je heerlijk kijken naar de sterrenhemel tot in de late uurtjes. Door het glas worden binnen en buiten meer met elkaar verbonden en voel je je meer betrokken bij het buitenleven. 
  • Extra woonruimte: Een veranda zorgt voor extra leefruimte. Een veranda is een ideale plek voor een gezellige zithoek of een uitbreiding van de keuken. Werk je regelmatig vanuit huis? Dan kun je natuurlijk ook hier een werkplek creëren. Een veranda kan ook een heerlijke plek zijn om helemaal tot rust te komen. Zo kun je er genieten van een goed boek in een luie stoel.
  • Waardestijging van woning: Doordat er extra ruimte wordt gecreëerd en het wooncomfort toeneemt, kan ook de waarde van de woning stijgen. De precieze waarde hangt af van de grootte van de veranda en de gebruikte materialen. Het is dus aan te raden om te investeren in een veranda van goede kwaliteit. De investering die je nu doet, kun je later hoogstwaarschijnlijk ruimschoots terugverdienen.

Open of gesloten?

Het kan een dilemma zijn: kies je voor een open of een gesloten veranda? Een gesloten veranda is aan te raden als het echt moet gaan dienen als aparte kamer, zoals thuiskantoor of speelkamer voor de kinderen. Als je je volledig wilt kunnen afsluiten, is het slim om alle kanten af te sluiten. Dan heb je privacy of rust wanneer het nodig is, omdat je de ruimte gemakkelijk kunt afsluiten. Een open veranda is een goede oplossing als je de leefruimte wilt vergroten of meer wilt kunnen genieten van buiten. Dit hangt er maar net vanaf welke kant open of gesloten is. Een voordeel van een zijwand waar je misschien niet aan had gedacht is dat een zijwand veranda een extra isolatielaag vormt. De wind die langs je huis waait, wordt namelijk afgebroken door de veranda. Hierdoor heb je minder tocht en bespaar je dus op energiekosten. 

Soorten veranda’s

Veranda’s kunnen gemaakt worden van verschillende materialen. Veel gebruikte materialen zijn veranda’s met een polycarbonaat dak en een glazen dak. Welke het beste is voor jouw situatie hangt af van jouw wensen en behoeften. Daarom hebben we de voor- en nadelen van beiden op een rijtje gezet.

  • Voor- en nadelen van polycarbonaat: Polycarbonaat is bestand tegen Uv-stralingen. Hierdoor is extra zonnewering eigenlijk niet nodig. Omdat het materiaal zo licht is, kunnen er grote overspanningen behaald worden. Nadelen van polycarbonaat is dat je regendruppels hoor tikken. Als je hier niet van houdt, kan dit vervelend zijn. Daarnaast vergt het veel onderhoud, omdat er snel alg op kan groeien.
  • Voor- en nadelen glas: Een glazen dak geeft een mooie en heldere lichtinval. Hierdoor kun je zelfs in je veranda genieten van de warmte. Ook hoor je regendruppels bijna niet tikken op het glas. Maar het nadeel aan glas is dat het zwaarder en duurder is. En als de zon rechtstreeks op je schijnt, is het noodzakelijk om zonwering aan te schaffen.
Het herkennen en bestrijden van houtwormen en huiszwam in je woning

Het herkennen en bestrijden van houtwormen en huiszwam in je woning

Zwam in huis: een veelvoorkomend probleem Een van de meest voorkomende problemen waarmee huiseigenaren te maken krijgen, is de aanwezigheid van zwam in huis. Zwam is een schimmel die hout aantast en kan leiden tot ernstige schade aan de structuur van je woning. Twee...

Schoonmaak, een belangrijk aspect in iedere huishouden

Schoonmaak, een belangrijk aspect in iedere huishouden

Schoonmaak is een belangrijk aspect van het onderhoud van elk gebouw. Of het nu gaat om een kantoor, een winkel of een woning, regelmatig schoonmaken zorgt voor een gezonde en aangename omgeving om in te werken of te leven. Naast dagelijkse schoonmaak is periodieke...