Een klein ongelukje zit in een klein hoekje en kan iedereen overkomen. Of het nu gaat om een schaafwondje, een snijwondje of een brandwondje, het is belangrijk om een wondje op de juiste manier te behandelen. Zo kun je infecties voorkomen en het genezingsproces bevorderen. In dit artikel zullen we bespreken hoe je een wondje op de juiste manier kunt behandelen.
Reinig de wond
Een wond is een beschadiging van de huid die kan ontstaan door bijvoorbeeld een val, een snijwond, een brandwond of een schaafwond. Het is belangrijk om een wondje direct te behandelen om de kans op infecties te verkleinen en het genezingsproces te versnellen. Het eerste wat je moet doen bij het behandelen van een wondje is het reinigen van de wond. Spoel de wond af met lauwwarm water om vuil en bacteriën te verwijderen. Gebruik bij voorkeur geen zeep. Dit kan de wond namelijk irriteren. Dep de wond vervolgens voorzichtig droog met een schone doek.
Desinfecteer de wond
Na het reinigen van de wond is het belangrijk om de wond te desinfecteren om infecties te voorkomen. Gebruik hiervoor een desinfectiemiddel zoals jodium of alcohol. Breng het desinfectiemiddel aan op een gaasje en dep voorzichtig op de wond. Let erop dat je geen wattenstaafjes gebruikt. Deze kunnen namelijk pluisjes achterlaten in de wond.
Breng wondzalf aan
Na het desinfecteren van de wond kun je een dun laagje wondzalf aanbrengen op de wond. Wondzalf helpt de wond te beschermen en het genezingsproces te bevorderen. Zorg ervoor dat de wondzalf niet te dik wordt aangebracht. Dit kan namelijk de wond afsluiten en het genezingsproces vertragen.
Bedek de wond
Om te voorkomen dat de wond opnieuw vuil wordt of geïnfecteerd raakt, is het belangrijk om de wond af te dekken met een pleister of een gaasje. Zorg ervoor dat de pleister of het gaasje de wond volledig bedekt en vervang deze regelmatig om infecties te voorkomen. Zet het gaasje goed vast met tape. Zo voorkom je dat het snel loslaat wanneer je beweegt. Dan komt er geen vuil in.
Controleer de wond
Houd de wond goed in de gaten en controleer regelmatig of er tekenen zijn van infectie, zoals roodheid, zwelling, pijn of pus. Als de wond rood en gezwollen is, of als je last hebt van koorts, neem dan contact op met een arts. Meestal kan je een klein wondje zelf behandelen. Maar in sommige gevallen is het handig om meteen contact op te nemen met een huisarts. Bijvoorbeeld als de wond diep is en erg bloedt. Of als de wond veroorzaakt is door een dierlijke beet of een roestig voorwerp. Bij een brandwond of een wond die blijft bloeden ondanks dat er druk op uitgeoefend wordt, is het ook belangrijk om de dokter te bellen.