Selecteer een pagina

kleine vliegjes in je huis, we hebben hier allemaal weleens last van gehad. Ze zitten overal, bij het raam en de bloemen in je vensterbank zie je ze veel, maar ook bij je prullenbak komen ze voor. Wat zijn deze vliegjes in je huis, waar komen ze vandaan, wat trekt ze aan en het allerbelangrijkste hoe kom je van ze af?

Wat zijn de kleine vliegjes in je huis?

Last van klein vliegjes bij het raam of ergens anders in huis, dit kan erg vervelend zijn. De meeste mensen denken dat kleine vliegjes in huis fruitvliegjes zijn doordat deze het meeste voorkomen. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Naast de fruitvlieg komt de rouwvlieg het meeste voor in woningen. Maar wat is het verschil tussen deze vliegjes en hoe weet je welke je in je huis hebt?

Fruitvliegjes

Fruitvliegjes zijn kleine rood ogige insecten met een geel, bruin, roodbruin of zwart lichaam met een gevlekt of gestreept borststuk en achterlijf. Ze voeden zich voornamelijk met gistende vloeistoffen en rottend fruit. Dit is ook de reden dat je ze vooral veel zal zien bij je vuilnisbakken of bij je fruitschaal. Ondanks dat fruitvliegjes de kleine vliegjes in huis zijn die het meeste voorkomen zie je ze eigenlijk alleen in de zomer wanneer het weer warmer is.

Rouwvliegjes

De rouwvlieg lijkt op de fruitvlieg, maar als je goed kijkt, zie je duidelijk verschil tussen de kleine vliegjes. Ze zijn kleiner, zwart van kleur en langer dan fruitvliegjes. Daarnaast hebben ze ook zwarte ogen terwijl die van de fruitvlieg juist rood zijn. Daarnaast komen rouwvliegjes vooral voor rond het begin van de lente en zijn ze op andere plekken in je huis te vinden. Deze kleine vliegjes zijn in je huis namelijk vooral veel te vinden in je vensterbank bij je bloempotten.

Het verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegen

Het grootse verschil qua uiterlijk waaraan je de kleine vliegjes in je huis aan kan herkennen is aan de ogen. Die van de fruitvliegjes vallen op doordat ze rood zijn. Daarnaast is de periode van het jaar en de plek iets waar je het verschil aan kan merken. Is het voorjaar dan zijn het waarschijnlijk rouwvliegjes, begint het zomer te worden dan is er een grote kans dat het fruitvliegjes zijn. Als de kleine vliegjes zich in je huis in, op en rondom je prullenbak verzamelen weet je zeker dat het fruitvliegjes zijn. Wanneer ze bij je bloemen en in de bloempotten zitten zijn het rouwvliegjes. 

Kleine vliegjes in huis bestrijden

Kleine vliegjes in huis bestrijden kan je op meerdere manieren doen. Rouwvliegjes en fruitvliegjes bestrijd je ook op verschillende manieren, al zullen sommige dingen beide wel uit je huis kunnen verjagen. Wij leggen je uit wat je tegen beide van deze kleine vliegjes het beste kan doen. 

Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes zijn lastiger te bestrijden dan rouwvliegjes. Deze kleine vliegjes komen vaak in grotere getallen in je huis voor en zijn soms ook niet helemaal weg te krijgen. Om je te helpen hebben we de beste manier om deze kleine vliegjes in je huis te besrijden op een rijtje gezet.

Huismiddeltjes tegen fruitvliegjes

Net als vele andere kleine vliegjes en insecten in huis houden ze niet van sterke kruidige geuren. Hier heb je er vast wel een paar van in huis. Ze houden onder andere niet van, basilicum, salie, lavendel, knoflook en kruidnagel. Om ze te weren uit je fruitschaal zou je er bijvoorbeeld knoflook bij in kunnen leggen of er een kruidenplantje naast zetten. Hiermee haal je die kleine vliegjes niet direct uit je huis, maar zal je wel snel minder gaan zien.

Lok ze in de val

Een goede manier om van fruitvliegjes en ook andere kleine vliegjes in je huis af te komen is door ze in de val te lokken. Je vindt vallen tegen fruitvliegjes in de winkel, maar je kan deze ook eenvoudig zelf maken.

  • Pak een klein plastic bakje met deksel. Als je geen deksel hebt kan je er ook huishoudfolie overheenspannen.
  • Doe hier een vloeistof in met suiker en gist die de kleine vliegjes aantrekt. Denk hierbij aan honing, een mengsel van water en azijn, overrijp fruit of ranja siroop. 
  • Maak een gaatje in het deksel of in de folie

Deze huisgemaakte val werkt eenvoudig. De fruitvliegjes gaan door het kleine gaatje naar binnen en kunnen daarna de weg eruit niet meer vinden. Uiteindelijk zullen ze dan in de vloeistof vallen en daarin blijven zitten. Ze de val op een plek waar je de kleine vliegjes in je huis naartoe wilt hebben zodat ze niet bij je fruitschaal of vuilnsibak zitten

Verwijder de bron

Een andere manier om van fruitvliefjes af te komen is door de bron van aantrekking te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen rijp fruit, groenten of ander voedsel onbedekt blijft liggen. Gooi overrijp fruit weg en bewaar fruit en groenten in de koelkast. Zorg er daarnaast voor dat je je huis schoon houd en dat je eten afgedekt bewaart.

Rouwvliegjes bestrijden

Er zijn meerdere huis-en keukenmiddeltjes die je kan gebruiken tegen rouwvliegjes in je huis. Daarnaast zijn er ook chemische en biologische manieren om deze kleine vliegjes in je huis te bestrijden. Echter is dit over het algemeen niet nodig en ook een stuk lastiger om te doen. Daarom houden wij het enkel bij de huis- en keuken manier om deze vervelende vliegjes in je huis te bestrijden.

Kaneel

Maak een oplossing van gekookt water met kaneel. Dit giet je vervolgens aan in de potgrond van de planten. Ook kun je kaneel op de aarde strooien om zo de larven van de rouwvliegjes te bestrijden. De resultaten kunnen echter wisselend zijn.

Koffie, thee of tabak

Strooi een laagje koffiedik, thee, tabak of zand op de potgrond van de planten. Dit kan de volwassen rouwvliegjes weghouden. De larven zitten echter nog in de grond en gaan zich ontwikkelen tot een volwassene vliegje. Deze zal je hiermee niet weghouden, als je al lang last hebt van kleine vliegjes in je huis bij je bloemen zal dit dan ook niet de beste oplossing zijn.

Azijn of wijn

Zet een potje met azijn of zelfs wijn, afgedekt met huishoudfolie waarin je gaatjes hebt geprikt op het aanrecht. Op die manier van je de volwassene rouwvliegjes, maar ook is dit enkel een symptoombestrijding en pak je het probleem niet volledig aan.

Bovenstaande manier zijn de beste manieren om de kleine vliegjes in je huis weg te jagen. Ze zullen niet meer bij je planten zitten en na een tijd ook helemaal uit je huis verdwijnen.

Kleine vliegjes in je huis voorkomen

Kleine vliegjes in je huis kan je natuurlijk beter voorkomen dan bestrijden daarom hebben we hier een aantal tips voor je. Deze tips gelden vooral voor het fruitvliegje, deze kleine vliegjes kan je makkelijker voorkomen en moeilijker verjagen uit je huis. Desondanks zul je met deze tips de kans op alle kleine vliegjes in je huis verminderen, evenals ander ongedierte.

Eet fruit op tijd op

Fruitvliegjes komen vooral op overrijp fruit af, zorg er dus voor dat je fruit tijdig op eet. Wanneer je dit lastig vindt gebruik het dan voor ander dingen zoals, sap, moes of smoothies. 

Bewaar fruit koel

Probeer zoveel mogelijk fruit in de koelkast te bewaren. Voor appels, aardbeien, peren en veel ander fruit kan dit prima. Met tropisch fruit is dit lastiger, zoals bananen, mango of ananas, deze kunnen niet goed tegen de kou. Wel kan je dit fruit invriezen, het enige nadeel is dat wanneer je dit fruit wilt eten moet je het wel van tevoren uit de vriezer halen, behalve je een krachtige blender hebt die er korte raad mee weet. Een voordeel hiervan is ook dat wanneer ze al wel in je huis zijn de kleine vliegjes hier in ieder geval niet bij kunnen komen

Houd het schoon

De beste manier om kleine vliegjes in je huis te voorkomen is om het schoon te houden. Net als ander ongedierte worden ook kleine vliegjes in je huis getrokken door etensresten en andere viezigheid. Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijke borden en glazen opruimt en etensresten tijdig weggooit. Leeg ook met regelmaat je vuilnisemmer, dit is vaak de grootte lokker voor fruitvliegjes.

Verzorg je planten en bloemen

De laatste tip om kleine vliegjes in je huis te voorkomen is door je planten goed te verzorgen. Haal dode blaadjes uit je bloempotten en gooi verwelkte planten weg als deze niet meer te redden lijken. Wanneer je bloemen in huis hebt, hou deze dan ook goed in de gaten en laat ze niet te lang staan. 

Kortom wil je kleine vliegjes in je huis voorkomen, zorg er dan voor dat alles netjes en schoon is en blijft. 

Huisgadgets die elke wijnliefhebber moet hebben

Huisgadgets die elke wijnliefhebber moet hebben

Wijnliefhebbers weten dat de ervaring van het genieten van een goede fles wijn verder gaat dan het drankje zelf. Het gaat om de sfeer, de presentatie en het gevoel dat elke slok met zich meebrengt. Voor de echte wijnenthousiasten zijn er talloze huisgadgets die deze...

De diverse tegellooks voor jouw interieur

De diverse tegellooks voor jouw interieur

Tegels vormen een integraal onderdeel van ons interieurdesign en spelen een cruciale rol in zowel esthetiek als functionaliteit. Ze bieden duurzaamheid en schoonheid, en er is een breed scala aan tegellooks om uit te kiezen. In dit uitgebreide artikel zullen we vier...

Tips voor een succesvolle aankoop van je eerste woning

Tips voor een succesvolle aankoop van je eerste woning

Het kopen van je allereerste huis is een mijlpaal in je leven die een diepgaande impact kan hebben op je financiën en levensstijl. Het is een beslissing die niet overhaast moet worden genomen, maar eerder met zorgvuldige overweging en planning. In dit artikel gaan we...