Financieel leasen van productiemiddelen komt veel voor, denk aan; (vracht)auto’s, grondverzetmachines, heftrucks en tractoren. Echter de leasemogelijkheden om verduurzaming (zoals zonnepanelen (PV), zonnecollectoren, energie-opslag en laadpalen) te financieren zijn nog schaars en moeilijk toegankelijk voor het MKB. 

Intrinsieke of financiële motieven

Voor het MKB zijn er verschillende motivaties om te verduurzamen, vaak is de aanleiding om hierover na te denken een economische reden. Er is een belangrijke besparing te realiseren of er kan zelfs geld verdiend worden. Daarnaast zijn er ondernemers die vanuit rentmeesterschap een intrinsieke motivatie hebben om zuiniger te zijn met het klimaat en daarom investeren in verduurzaming. Tenslotte zien wij steeds meer ondernemers die door wetgeving “geholpen” worden om hun pand te verduurzamen door energielabel eisen (eerst naar energielabel C, vervolgens naar energielabel A).

Financiering zonnepanelen

In alle motivaties speelt financiering een belangrijke rol. Voor het MKB is het lastig en ondoorzichtig om financiering te vinden voor verduurzamingplannen.  “Het geld klotst tegen de plinten, maar zie er maar als MKB’er aan te komen”. 

Grofweg zijn er 3 manieren voor de MKB’er om verduurzamingsplannen te financieren;

  1. Eigen middelen
  2. Huisbank
  3. Object financiering middels financiële lease

Wanneer een MKB’er voldoende eigen middelen heeft en er geen plannen mee heeft voor zijn bedrijf is investeren in verduurzaming een goede investering. Het rendement, maar ook vanuit intrinsieke motivatie om te verduurzamen is redelijk makkelijk te realiseren.

De huisbank is de meest aangewezen partij om financiering zonnepanelen zakelijk aan te vragen voor investeringen. Door het aangepaste bedieningsmodel staan de huisbanken staan steeds verder af van hun klanten.  Het aanvragen en het verkrijgen van een lening voor bijvoorbeeld zonnepanelen, energie-opslag of laadpalen kan een lang en ingewikkeld proces zijn. Wanneer er veel overwaarde is in bijvoorbeeld onroerend goed is, kan er middels een (extra)hypotheek een financiering worden afgesloten. Hou wel rekening met de leencapaciteit bij de huisbank. Net als geld kan leencapaciteit maar 1 keer worden uitgeven/gebruiken. Mochten er nog andere investeringsplannen zijn, dan is het goed om een hier rekening mee te houden.

Een financiële lease is in veel opzichten een goede oplossing. Met deze leasevorm kan maximaal tot 10 jaar 100% van de investering gefinancierd worden.  De lease staat los van de financiering bij de huisbank. Daarbij worden er geen aanvullende zekerheden gevraagd en het aanvraag en afwikkelproces is transparant en snel. Veel investeringen zijn op deze manier gerealiseerd, denk – naast zonnepanelen – ook aan zonnecollectoren, energie-opslag, en laadpalen. De verwachte besparingen op energiekosten zijn hoger dan de financieringskosten; zonder investering. 

Economisch eigenaar

Daarbij blijft de ondernemer eigenaar van de investering en kan hiermee gebruik maken van aantrekkelijke subsidies en fiscale regelingen waaronder SDE++, IDSE en EIA. Wanneer een operationele lease of dakhuur wordt aangeboden is de ondernemer géén eigenaar van de zonnestroominstallatie en maakt dan geen gebruik van de aantrekkelijke subsidies.

Financiële lease

Activum Groen Lease is de leasespecialist, wij verlagen de drempel voor het realiseren van duurzame investeringen door het aanbieden van transparante financiële lease oplossing. De intrinsieke motivatie om te verduurzamen komt dan ook economisch goed uit. 

Check groenlease om een calculatie voor u of uw klant te berekenen. Middels 7 overzichtelijke stappen is het proces van aanvraag tot uitbetaling inzichtelijk en transparant. De drempel voor duurzame investeringen wordt hiermee verlaagd.

Wat zijn de voordelen van een stoomreiniger?

Wat zijn de voordelen van een stoomreiniger?

In steeds meer huishoudens doet de stoomreiniger  zijn intrede. Zag je dit apparaat vroeger vooral gebruikt worden bij het schoonmaken van kantoren, nu wordt hij ook steeds meer gebruikt voor het schoonmaken van huiskamers en andere vertrekken in woningen. En dat...

Dakkapel bouwen met big bags

Dakkapel bouwen met big bags

Het plaatsen van een dakkapel is vaak een feestelijke gebeurtenis; het huis wordt letterlijk uitgebouwd en krijgt meer ruimte. Het plaatsen van de dakkapel is vaak het probleem niet…maar heb je ook rekening gehouden met het afval dat vrijkomt? De makkelijkste...

Het perfecte haardhout: Welke houtsoorten branden het best?

Het perfecte haardhout: Welke houtsoorten branden het best?

Een knisperend haardvuur brengt sfeer en warmte in huis, vooral in de koude maanden. Om optimaal van je open haard te genieten, is het essentieel om het juiste hout te gebruiken. Verschillende houtsoorten hebben namelijk verschillende eigenschappen die invloed hebben...