Een landelijk interieur is een van de mooiste stijlen die je aan je huis kan geven. Droom jij er ook niet van om ooit in een gezellige boerderij op het platteland te wonen? Echt zo eentje met een knusse en gezellige inrichting, waar je je direct thuis voelt als je binnen stapt na een dag werken? Het landelijke interieur van boerderijen zien we tegenwoordig steeds vaker terug in de stedelijke gebieden. Met de juiste meubels, materialen en accessoires kan ook jij deze knusse sfeer eenvoudig creëren in je eigen woning.

In dit artikel vertellen we je de kenmerken van een landelijk interieur. Daarna geven we ook nog wat voorbeelden van woningen met een mooie landelijke woonstijl, zodat je inspiratie op kan doen voor jouw eigen huis!

Wat is een landelijk interieur?

Een landelijk interieur staat vooral voor gezelligheid en warmte. Je wilt een gemoedelijke sfeer uitstralen waar niet alleen jij maar ook alle bezoekers zich direct thuisvoelen. Kom je binnen in een woning met een landelijke interieur, dan voel je je hier waarschijnlijk al snel thuis. Dit heb je vast wel eens ergens meegemaakt, dat je ergens binnenloopt en het direct als thuis voelt. Dat is dus de kracht van een woning met een landelijke stijl.

Het is dus niet gek dat landelijke interieurs zo populair zijn geworden. Iedereen wil zich thuis voelen in zijn eigen huis en een gevoel van warmte en gezelligheid creëren.

Bij een landelijke interieur draait het met name om het gebruiken van natuurlijke materialen. Het simpele leven en nostalgie staan centraal in deze woonstijl. Meubels mogen ruw en onbewerkt zijn ook draagbalken mogen zichtbaar zijn in de woning, dit draagt vaak op een goede manier bij aan de stijl.

Kenmerken van een landelijk interieur

Er zijn verschillende elementen die typisch kenmerkend zijn voor een landelijk interieur. De kleuren en materialen die je gebruikt voor je meubels en accessoires zijn erg belangrijk. Wanneer je deze niet juist toepast kan het zijn dat je niet de landelijke woonstijl krijgt die je zo graag wilt. Om je hierbij te helpen hebben we de beste materialen en kleuren voor je op een rijtje gezet.

Landelijke stijl materialen

Zoals we eerder al benoemd hebben zijn natuurlijke materialen kenmerkend voor een landelijk interieur. Je doet er goed aan om deze zoveel mogelijk in te zetten. Natuurlijke materialen die het beste bij een landelijk interieur passen zijn: 

 • Hout
 • Steen
 • Wol
 • Linnen
 • Riet
 • Katoen

Deze materialen komen vaak terug in de woning zelf. Denk bijvoorbeeld aan houten steunbalken, een houten vloer of een stenen vloer. Naast de woning zelf is het ook goed om deze materialen terug te laten komen in de meubels die je gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de woning en het meubilair goed bij elkaar passen en elkaar aanvullen.Zo staan in een woning met landelijk interieur vaak grote houten tafels die grof afgewerkt zijn, en als pronkstuk fungeren van de eetkamer.

Bij accessoires kun je met name goed werken met houten accessoires. Denk hierbij aan houten schalen, houten plantenbakken maar ook houten krukjes met bijvoorbeeld een konijnen- of schapenvacht of wollen dekentje erover. Naast hout is riet ook heel geschikt voor accessoires, met name rieten manden doen het vaak erg goed! 

Kleuren voor een landelijke woonstijl

Naast de juiste materialen zijn ook de juiste kleuren belangrijk voor het creëren van een landelijk interieur. Net als bij de materialen wil je bij de kleuren ook met zoveel mogelijk natuurlijke keuren werken. In de basis zal je vooral veel wit zien en bruin- en grijstinten. Ook taupe zie je tegenwoordig steeds vaker terug.

Als je iets meer van donkere kleuren houdt zijn kleuren als zwart, donkerblauw en donkergroen de kleuren die je het beste terug kan laten komen in je woning. Als je meer van zachte kleuren houdt zit je met pastelkleuren altijd goed. Felle kleuren passen minder goed bij een landelijk interieur, deze zal je hierin dan ook niet vaak tegenkomen. Dit komt doordat felle kleuren een woning snel drukker maken. Terwijl je met natuurlijke kleuren in combinatie met donkere- of pasteltinten juist de rust creëert die bij een landelijk interieur hoort.

Landelijke meubels

Als je kiest voor een landelijk interieur kan je het beste gaan voor grote en robuuste meubels. Denk hierbij aan grote houten tafels met brede stoelen of zelfs met een authentiek houten bankje. Maar ook grote massieve kasten doen het erg goed bij een landelijke woonstijl.

De bank hoort groot en lekker zacht te zijn. Het liefst is deze vol bezaaid met kussen om hem extra knus en comfortabel te maken. Het moet een bank zijn waar je heerlijk in wegzakt en weg kan dromen. De meubels in een landelijk interieur hebben vaak ronde vormen zodat het niet te strak en modern lijkt. Tafels hebben vaak ronde poten en een rond of ovaal tafelblad. De houten meubels worden vaak aangevuld met rieten meubels zoals rieten stoelen, krukjes of bankjes. Ook grote wollen dekens zijn hierbij een mooie aanvulling.

Landelijk interieur accessoires

Als laatste moet je kijken naar passende accessoires binnen een landelijk interieur. Om een typerende landelijke woonstijl te creëren is het belangrijk om veel accessoires te gebruiken. Hiermee geef je je woning de warme en knusse uitstraling die zo kenmerkend is voor deze woonstijl

Accessoires die we vooral veel terug zien in een landelijk interieur zijn:

 • Houten ornamenten
 • Spiegels
 • Keramiek
 • Grote vazen
 • Mooi servies
 • Aardewerk
 • Potjes en kannetjes
 • Rieten manden
 • Kaarsenhouders

Zoals je ziet zijn het ook voornamelijk de wat meer ouderwetse versieringen die je vroeger in  elke boerderij tegenkwam. Oftewel de perfecte accessoires om deze landelijke woonstijl na te bootsen in je eigen woning. Het mooie is dat je bijna alles hiervan kan gebruiken doordat het lekker veel mag zijn binnen een landelijk interieur. 

Hopelijk heb je veel aan deze informatie over hoe ook jij een landelijk interieur kan creëren in je woning. Als je nog meer wilt lezen bekijk dan ook eens onze beleef de lente blog, waarin je alles leest over hoe jij het meeste uit deze mooie tijd van het jaar kan halen. Of bekijk al onze landelijke woonblogs

Vier Oktoberfest thuis met vrienden en familie

Vier Oktoberfest thuis met vrienden en familie

Ben je klaar om de gezelligheid en vrolijkheid van Oktoberfest naar je eigen huis te halen? Ja, je hoort het goed! Wie zegt dat je naar München moet reizen om dit iconische feest te vieren? Vandaag deel ik met jou hoe je met een paar simpele stappen een onvergetelijk...

Met deze decoraties breng je sfeer in je woonkamer

Met deze decoraties breng je sfeer in je woonkamer

Dit artikel is een betaald partnerschap met Hema Wil je je woonkamer graag gezelliger maken? Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: met de juiste decoraties kun je je ruimte transformeren in een gezellige en stijlvolle plek waar je graag tijd doorbrengt. Gebruik...

De deurknop: De leukste thuis

De deurknop: De leukste thuis

Enig idee hoe vaak je naar een deurknop kijkt? Onbewust en bewust is dat vele keren per dag en dus duizenden keren per jaar! Dan kun je maar beter zorgen dat die deurknop mooi is en past in de rest van jouw inrichting. De deurknop is de leukste thuis Ken je dat...