Selecteer een pagina

Eigenlijk ontkomt niemand er meer aan. Duurzaam bouwen. Veel mensen zijn zich bewust van het feit dat duurzaamheid een ontzettend belangrijk onderwerp in de samenleving is. Door verschillende oplossingen zoals het beter isoleren van de woning en het scheiden van afval, proberen de meeste mensen een steentje bij te dragen aan een groene toekomst. Er zijn gelukkig veel mogelijkheden om bestaande woningen te verduurzamen. Maar hoe zit het dan met de nieuwe huizen die worden gebouwd? Hier is het belangrijk om al vanaf het ontwerp tot aan de realisatie rekening te houden met duurzaamheid. Duurzaam bouwen is de toekomst! In deze blog lees je er meer over.

Het begint bij een duurzaam ontwerp

De grootste uitdaging ligt bij het verduurzamen van oude, bestaande huizen. Bij nieuwe huizen die nog gebouwd moeten worden, kan er al vanaf het begin rekening worden gehouden met duurzaamheid. Het begint dus allemaal bij een duurzaam ontwerp! Het gebruik van duurzame materialen en zongericht bouwen zodat de zonne-energie optimaal kan worden benut zijn twee voorbeelden waarop je kunt letten bij duurzaam bouwen. 

Welke mogelijkheden zijn er bij duurzaam bouwen? 

Je kunt je woning op verschillende manier duurzaam maken. Een zeer effectieve manier van het verduurzamen van je woning is het aanschaffen van zonnepanelen, bijvoorbeeld bij NL-Zonnepanelen. Dit kan uiteraard ook bij bestaande woningen! Met zonnepanelen wek jij je eigen groene energie op. Een andere manier om duurzaam te bouwen is door isolatiemateriaal met een hoge isolatie waarde te kiezen. Doordat de woning goed is geïsoleerd blijft de warmte beter hangen, waardoor je minder hoeft te stoken. Niet alleen goed voor de wereld, maar zeker ook voor je portemonnee!

Andere manieren

Natuurlijk zijn er tal van andere manier voor duurzaam bouwen. Ben je van plan om zelf een woning te bouwen? Dan is het goed om te weten dat je milieubewuste keuzes moet gaan maken. Om het allemaal wat overzichtelijker te maken, zijn deze keuzes op te delen in een aantal categorieën. 

  • Het type woning en welke materialen er worden gebruikt om de woning te bouwen.
  • Het bouwplan. Kijk eens vanuit een duurzaam oogpunt naar de uitwerking van het bouwplan. 
  • De manier waarop het huis wordt gebouwd, oftewel de bouwmethode. 
  • De materialen die worden gebruikt tijdens de bouw.
  • Hoe het klimaat in de woning wordt beheerst.
  • Bij het aanleggen van de tuin zijn er ook veel mogelijkheden om dit op een duurzame manier te doen.
  • Het waterverbruik.
  • Het gebruik van energie en hoe dit wordt geproduceerd. 

Door goed na te denken over bovenstaande categorieën, kun je op een bewuste manier duurzaam bouwen. Deze milieubewuste keuzes helpen aan een groenere wereld, maar zijn zeker ook voordelig op de lange termijn! Bij nieuwbouw mag geen gas meer worden gebruikt, dus kiezen veel mensen voor een warmtepomp. Dit is in het begin een grote investering, maar verdient zich op de lange termijn zeker terug! Je zult namelijk merken dat de maandelijkse kosten omlaag gaan, want je wekt met zonnepanelen je eigen groene energie op en je gebruikt geen gas meer. Win-win situatie! 

Duurzaam bouwen biedt veel mooie mogelijkheden voor een groene toekomst. En dat is belangrijk! 

Huisgadgets die elke wijnliefhebber moet hebben

Huisgadgets die elke wijnliefhebber moet hebben

Wijnliefhebbers weten dat de ervaring van het genieten van een goede fles wijn verder gaat dan het drankje zelf. Het gaat om de sfeer, de presentatie en het gevoel dat elke slok met zich meebrengt. Voor de echte wijnenthousiasten zijn er talloze huisgadgets die deze...

De diverse tegellooks voor jouw interieur

De diverse tegellooks voor jouw interieur

Tegels vormen een integraal onderdeel van ons interieurdesign en spelen een cruciale rol in zowel esthetiek als functionaliteit. Ze bieden duurzaamheid en schoonheid, en er is een breed scala aan tegellooks om uit te kiezen. In dit uitgebreide artikel zullen we vier...

Tips voor een succesvolle aankoop van je eerste woning

Tips voor een succesvolle aankoop van je eerste woning

Het kopen van je allereerste huis is een mijlpaal in je leven die een diepgaande impact kan hebben op je financiën en levensstijl. Het is een beslissing die niet overhaast moet worden genomen, maar eerder met zorgvuldige overweging en planning. In dit artikel gaan we...