Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Dit is ook zo als het gaat om wonen. Je draagt bij aan een beter milieu en een gezondere leefomgeving door bewust te kiezen voor duurzame oplossingen. Dit zijn zowel oplossingen voor in je huis als rondom je huis. In dit artikel geven we je tips over hoe je duurzamer kunt wonen en zo je steentje bijdraagt aan een groenere toekomst.

Neem energiebesparende maatregelen

Een van de eerste stappen die je kunt zetten naar een duurzamer huis, is het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het isoleren van je huis. Je kunt al veel energie besparen door het goed isoleren van de vloer en het dak. Ook kun je zonnepanelen plaatsen om zelf te voorzien in energie. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in energiezuinige apparaten. Vervang dus je oude apparaten door apparaten met een energiezuinig label. Door deze aanpassingen verbruik je minder energie. Ook verklein je de ecologische voetafdruk door deze aanpassingen. Je houdt er ook nog eens besparingen op je energierekening aan over. 

Creëer een groene tuin

Ook je tuin kan bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Steeds vaker worden tuinen volgegooid met tegels. Hierdoor verdwijnt het groen in de tuin. Het is belangrijk om hier verandering in te brengen. Kies bijvoorbeeld voor planten en bloemen die het goed doen in onze Nederlandse bodem en weinig water nodig hebben. Daarnaast kun je regenwater opvangen en hergebruiken om je planten water te geven. Een groene tuin neemt veel beter water op dan een betegelde tuin. Het aanleggen van een moestuin is ook een duurzame keuze. Op die manier kun je zelf groenten en fruit verbouwen zonder dat je gebruikmaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. 

Integreer groen in je huis

Interieurbeplanting zie je steeds vaker in kantoren en winkelcentra. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar het zorgt ook voor een beter binnenklimaat. Dit geldt natuurlijk ook voor binnenshuis. Veel groen in huis zorgt namelijk voor een gezellige sfeer. Het is dus belangrijk om voor veel planten in huis te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een grote kamerplant in de hoek van de woonkamer. Ook kun je natuurlijk een plantenrek ophangen voor meerdere kleine plantjes. Planten zuiveren de lucht en zorgen voor een betere luchtvochtigheid. Dit is goed voor je gezondheid. Daarnaast verhogen planten de productiviteit en concentratie. Hierdoor kun je je beter focussen op je dagelijkse taken.

Maak gebruik van duurzame materialen

Bij het inrichten van je huis kun je ook letten op het gebruik van duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor meubels gemaakt van gerecycled hout of bamboe. Dit is namelijk beter dan tropisch hardhout. Ook kun je kiezen voor verf op waterbasis en vloerbedekking van natuurlijke materialen zoals kurk of bamboe. Het is belangrijk om bewust te kiezen voor duurzame materialen. Hierdoor verklein je de impact van je interieur op het milieu en draag je bij aan een circulaire economie. 

Draag bij aan een duurzame stad

Het is dus erg belangrijk om binnenshuis duurzame aanpassingen te doen. Daarnaast mogen duurzame oplossingen in de stad waar je woont niet ontbreken. Dit is namelijk net zo belangrijk voor het creëren van de gezonde stad. Denk hierbij aan het bevorderen van de biodiversiteit, het stimuleren van de fiets en het openbaar vervoer en het creëren van groene plekken in de stad. Het is belangrijk dat mens en natuur samen in balans zijn. Dit is belangrijk voor het milieu en de leefbaarheid van de stad. 

Vochtproblemen in de kelder? Dit kunt u eraan doen

Vochtproblemen in de kelder? Dit kunt u eraan doen

Kelders zijn vaak vochtiger dan de overige plekken in je woning of bedrijfspand. Dat is toch heel normaal en geen enkel probleem? Dat is slechts tot op zekere hoogte het geval. Want als de kelder echt vochtig is, dan kan dat leiden tot schimmelvorming. En schimmels...

Zijn slakken in de tuin goed of slecht?

Zijn slakken in de tuin goed of slecht?

De meeste mensen denken dat het niet goed is voor de tuin wanneer ze er slakken aantreffen. Dit is echter onjuist want deze kleine diertjes moeten meestal niets van jouw planten hebben en eten vooral rotte plantenresten. Eigenlijk moet je er dus hartstikke blij mee...