De Friese Stabij, die ook wel de Stabijhoun wordt genoemd, is een intelligente hond maar toch ook een tikkeltje eigenwijs. Ze hebben vrijwel altijd een vrolijk humeur en kunnen uitstekend worden gehouden als gezinshond. Consequente opvoeding is bij dit ras vereist maar als je daar voor zorgt, heb je een fantastisch maatje in huis.

Het uiterlijk van de Friese stabij
De Friese Stabij is een middelgrote hond die over veel kracht beschikt. Over het algemeen zijn ze zwart met wit of bruin met wit van kleur. Ze hebben een middelmatige lange vacht en een ondervacht over de gehele romp die weerbestendig is. Als we gaan kijken naar de kraag, zijn broek en de voorborst zien we dat deze wat meer haren heeft. Reuen worden zo’n 53 centimeter hoog terwijl teefjes met een gemiddelde schofthoogte van 49 centimeter iets kleiner zijn. Ze kunnen een gewicht bereiken tussen de 20 en 25 kg.
Het karakter van de Friese stabij
Deze viervoeters hebben een hoop energie en kunnen vooral gezien worden als een vriendelijke maar ook zeker een evenwichtige hond. Ze zijn enorm intelligent van zichzelf en daarom ook leergierig. Hierdoor zijn ze goed te trainen. Doordat ze zo energiek zijn hebben ze veel beweging nodig. Als jij helemaal gek bent op lange wandelingen in het bos, is dit ras een perfecte match met jou. Ze kunnen prima in een gezin en zijn dan ook aanhankelijk naar hun baasjes toe. Agressie komt bij de Friese Stabij vrijwel niet voor, maar ze zijn wel alert op het moment dat ze iets verdachts zien.
Friese stabij verzorgen
De verzorging van de Friese Stabij is gelukkig niet zo heel erg lastig. Doordat ze beschikken over een halflange vocht is het borstelen ervan slechts één keer in de week nodig. Als het ruiseizoen is gestart zal de hond natuurlijk meer gaan verharen en dan is het belangrijk dat ze dagelijks worden geborsteld. Zo kun je de haren die los zitten verwijderen.
Blaft de Friese Stabij veel?
Nee, de Friese Stabij zal niet zomaar uit het niets gaan blaffen. Het zijn wel honden die waaks karakter hebben waardoor ze wel aanslaan als ze iets verdachts merken. De hoeveelheid blaffen heeft natuurlijk ook te maken met hoe het dier wordt opgevoed.
De gezondheid van de Friese Stabij
Er zijn een aantal erfelijke ziekten die regelmatig voorkomen bij dit ras. Zo hebben deze honden vaak te maken met bijvoorbeeld epilepsie. Dit hebben ze niet direct bij de geboorte maar ontwikkelt zich pas na een aantal jaar. Het dier kan te maken krijgen met spiertrekkingen en het verliezen van het bewustzijn. Ook komt persisterende ductus arteriosus vaak voor. Dit is een overbelast bloedvat waardoor hartfalen kan ontstaan. Tot slot hebben we nog cerebrale dysfunctie wat een hersenziekte is.
Hoe oud wordt een Friese Stabij?
Als de hond in goede gezondheid verkeert, kan hij een gemiddelde leeftijd bereiken tussen de 11 en 15 jaar oud. Een exacte levensverwachting is natuurlijk nooit op voorhand te zeggen omdat dit afhankelijk is van een aantal verschillende factoren. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de gezondheid, de voeding die de hond krijgt en hoeveel beweging hij heeft. We adviseren je om jaarlijks de hond te laten controleren door de dierenarts om ziektes en andere problemen te voorkomen.
Andere typische Nederlandse honden zijn de Wetterhoun en het markiesje.