Heb je last van een verstopte dakgoot en wil je weten hoe je deze zelf kunt onstoppen? Een verstopte dakgoot kan leiden tot lekkages en schade aan je huis, dus het is belangrijk om snel actie te ondernemen. In deze blog delen we handige tips en stappen om zelf je dakgoot te ontstoppen en de waterafvoer te herstellen.

1. Dakgoot ontstoppen, veiligheid Eerst

Voordat je begint met je dakgoot ontstoppen, is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je een stevige ladder hebt en draag werkhandschoenen om je handen te beschermen tegen vuil en scherpe voorwerpen in de dakgoot. Wanneer je het niet eerder hebt gedaan kan het ook raadzaam zijn om dit samen met iemand anders te doen.

2. Beginnen met je dakgoot onstoppen, verwijder Bladeren en Vuil

Vaak wordt een dakgoot verstopt door bladeren, takken en ander vuil dat zich in de loop van de tijd heeft opgehoopt. Gebruik een handschep of tuinschep om dit afval voorzichtig uit de dakgoot te verwijderen. Begin bij de afvoer en werk naar boven toe. Om effectief te werk te gaan kun je een kruiwagen of andere opvangbak onder de dakgoot zetten. Hier kan je direct de bladeren en het vuil in gooien en daarna eenvoudig weggooien.

3. Dakgoot volledig ontstoppen, spoel met Water

Nadat je het oppervlakkige vuil hebt verwijderd, gebruik je een tuinslang met een spuitmond om de dakgoot door te spoelen. Begin bij de afvoer en werk naar de andere kant toe. Hierdoor kun je vastzittend vuil wegspoelen en eventuele restanten verwijderen. Wanneer je dit hebt gedaan ben je al aardig ver met het ontstoppen van je dakgoot.

4. Controleer de Afvoerpijp

Controleer of de afvoerpijp niet verstopt is. Als het water niet vrij kan stromen, kan het zich ophopen in de dakgoot en raakt je dakgoot snel weer verstopt. Gebruik indien nodig een tuinslang om de afvoerpijp door te spoelen en eventuele verstoppingen te verwijderen.

5. Gebruik een Veiligheidsscherm, voorkom ontstopping

Om toekomstige verstoppingen te voorkomen, overweeg om een veiligheidsscherm over je dakgoot te plaatsen. Dit scherm houdt bladeren en groter vuil tegen, waardoor je dakgoot langer schoon blijft.

6. Regelmatig Onderhoud, zorg goed voor je dakgoot

Het is raadzaam om regelmatig onderhoud aan je dakgoten uit te voeren, bij voorkeur in de herfst en het voorjaar wanneer bladeren en takken het meest voorkomen. Dit voorkomt ernstige verstoppingen en verlengt de levensduur van je dakgoten. Hiermee voorkom je dat je snel opnieuw je dakgoot onstoppen moet.

7. Inspecteer op Schade

Tijdens het ontstoppen van je dakgoot is het ook een goed moment om te controleren op eventuele schade, zoals scheuren of losse beugels. Repareer deze problemen indien nodig om verdere schade aan je dakgoot en huis te voorkomen.

Het zelf ontstoppen van je dakgoot kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om mogelijke problemen te voorkomen. Door regelmatig onderhoud en aandacht voor je dakgoot te hebben, kun je ervoor zorgen dat deze in goede staat blijft en je huis beschermt tegen waterschade. Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te nemen en, indien nodig, professionele hulp in te schakelen als de verstopping te ernstig is om zelf aan te pakken.

Wat zijn de voordelen van een stoomreiniger?

Wat zijn de voordelen van een stoomreiniger?

In steeds meer huishoudens doet de stoomreiniger  zijn intrede. Zag je dit apparaat vroeger vooral gebruikt worden bij het schoonmaken van kantoren, nu wordt hij ook steeds meer gebruikt voor het schoonmaken van huiskamers en andere vertrekken in woningen. En dat...

Dakkapel bouwen met big bags

Dakkapel bouwen met big bags

Het plaatsen van een dakkapel is vaak een feestelijke gebeurtenis; het huis wordt letterlijk uitgebouwd en krijgt meer ruimte. Het plaatsen van de dakkapel is vaak het probleem niet…maar heb je ook rekening gehouden met het afval dat vrijkomt? De makkelijkste...

Het perfecte haardhout: Welke houtsoorten branden het best?

Het perfecte haardhout: Welke houtsoorten branden het best?

Een knisperend haardvuur brengt sfeer en warmte in huis, vooral in de koude maanden. Om optimaal van je open haard te genieten, is het essentieel om het juiste hout te gebruiken. Verschillende houtsoorten hebben namelijk verschillende eigenschappen die invloed hebben...