Selecteer een pagina

Heb je last van een verstopte dakgoot en wil je weten hoe je deze zelf kunt onstoppen? Een verstopte dakgoot kan leiden tot lekkages en schade aan je huis, dus het is belangrijk om snel actie te ondernemen. In deze blog delen we handige tips en stappen om zelf je dakgoot te ontstoppen en de waterafvoer te herstellen.

1. Dakgoot ontstoppen, veiligheid Eerst

Voordat je begint met je dakgoot ontstoppen, is het belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je een stevige ladder hebt en draag werkhandschoenen om je handen te beschermen tegen vuil en scherpe voorwerpen in de dakgoot. Wanneer je het niet eerder hebt gedaan kan het ook raadzaam zijn om dit samen met iemand anders te doen.

2. Beginnen met je dakgoot onstoppen, verwijder Bladeren en Vuil

Vaak wordt een dakgoot verstopt door bladeren, takken en ander vuil dat zich in de loop van de tijd heeft opgehoopt. Gebruik een handschep of tuinschep om dit afval voorzichtig uit de dakgoot te verwijderen. Begin bij de afvoer en werk naar boven toe. Om effectief te werk te gaan kun je een kruiwagen of andere opvangbak onder de dakgoot zetten. Hier kan je direct de bladeren en het vuil in gooien en daarna eenvoudig weggooien.

3. Dakgoot volledig ontstoppen, spoel met Water

Nadat je het oppervlakkige vuil hebt verwijderd, gebruik je een tuinslang met een spuitmond om de dakgoot door te spoelen. Begin bij de afvoer en werk naar de andere kant toe. Hierdoor kun je vastzittend vuil wegspoelen en eventuele restanten verwijderen. Wanneer je dit hebt gedaan ben je al aardig ver met het ontstoppen van je dakgoot.

4. Controleer de Afvoerpijp

Controleer of de afvoerpijp niet verstopt is. Als het water niet vrij kan stromen, kan het zich ophopen in de dakgoot en raakt je dakgoot snel weer verstopt. Gebruik indien nodig een tuinslang om de afvoerpijp door te spoelen en eventuele verstoppingen te verwijderen.

5. Gebruik een Veiligheidsscherm, voorkom ontstopping

Om toekomstige verstoppingen te voorkomen, overweeg om een veiligheidsscherm over je dakgoot te plaatsen. Dit scherm houdt bladeren en groter vuil tegen, waardoor je dakgoot langer schoon blijft.

6. Regelmatig Onderhoud, zorg goed voor je dakgoot

Het is raadzaam om regelmatig onderhoud aan je dakgoten uit te voeren, bij voorkeur in de herfst en het voorjaar wanneer bladeren en takken het meest voorkomen. Dit voorkomt ernstige verstoppingen en verlengt de levensduur van je dakgoten. Hiermee voorkom je dat je snel opnieuw je dakgoot onstoppen moet.

7. Inspecteer op Schade

Tijdens het ontstoppen van je dakgoot is het ook een goed moment om te controleren op eventuele schade, zoals scheuren of losse beugels. Repareer deze problemen indien nodig om verdere schade aan je dakgoot en huis te voorkomen.

Het zelf ontstoppen van je dakgoot kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om mogelijke problemen te voorkomen. Door regelmatig onderhoud en aandacht voor je dakgoot te hebben, kun je ervoor zorgen dat deze in goede staat blijft en je huis beschermt tegen waterschade. Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te nemen en, indien nodig, professionele hulp in te schakelen als de verstopping te ernstig is om zelf aan te pakken.

Tips om verstandig te stoken met een houtkachel

Tips om verstandig te stoken met een houtkachel

Stook je met een houtkachel, dan is dit een hele slimme manier van verwarmen. Verwarm je je woning met een houtkachel, dan doe je dat zonder aanslag te doen op de voorraad fossiele brandstoffen. Hout is namelijk een natuurlijke brandstof en is heel duurzaam door het...

Creëer een rustgevende thuisomgeving

Creëer een rustgevende thuisomgeving

Het belang van een rustgevende en stressvrije thuisomgeving wordt steeds duidelijker in onze drukke levens. We brengen veel tijd door in onze huizen, en de manier waarop we onze ruimtes inrichten kan een diepgaande invloed hebben op ons emotionele welzijn. In deze...

Een boeket kopen, waar rekening mee houden?

Een boeket kopen, waar rekening mee houden?

Erg veel mensen die op zoek zijn naar een leuk geschenk om aan te schaffen kiezen voor een boeket kopen. Dat is in het bijzonder het geval wanneer er een cadeau gevonden dient te worden voor dames. Zoveel spreekt voor zich. Wanneer ook jij een boeket wenst te kopen...