Selecteer een pagina

De Cockapoo, bij deze naam zal je vast niet direct weten waar dit over gaat. De Cockapoo staat ook wel bekend als een Spoodle of Cockerdoodle, deze benaming komen je vast bekender voor. Wat de Cockapoo precies is en of deze ook bij jou past dat lees je hier!

Wat is een Cockapoo?

De Cockapoo is een kruising tussen een Poedel en een Cockerspaniel. Om je een goed beeld geven van deze prachtige pluizenbol zullen we je eerst wat vertellen over de hondenrassen waar deze designerhond van is gefokt. 

De Poedel

De poedel staat net als de Cockapoo vooral bekend als een klein pluizig en schattig hondje. Maar wist je dat de poedel van oorsprong speciaal gefokt is voor de jacht op watervogels. Naast dat de poedel heel erg schattig, lief en het perfecte schoothondje is zijn ze namelijk ook hartstikke actief. Daarnaast is het ook een van de meest intelligente hondenrassen ter wereld. Door de combinatie van liefelijkheid en de energie is de poedel ook zeer geschikt als echte familiehond. Door deze eigenschappen zijn ze kindvriendelijke en speels aangelegd. Het is dan ook de perfecte compagnon voor je kinderen.

Poedel

De Cockerspaniël

De Cockerspaniël is een wat minder bekende hond dan de poedel, in ieder geval in Nederland. In de Verenigde Staten is het lange tijd het meeste populaire hondenras geweest, en niet zonder reden. Zoals de naam al zegt, is de Cockerspaniël van Spaanse afkomst. Vroeger werd hij veel ingezet als jachthond voor allerlei soorten kleinwild. Dit hondenras staat vooral bekend om zijn vrolijkheid, sportiviteit en aanhankelijkheid. Daarnaast is de Cockerspaniël erg open naar vreemden en goed met andere dieren. Ideaal dus als je bijvoorbeeld katten of andere huisdieren hebt, of wanneer je op een boerderij woont. 

Cockerspaniël

De Cockapoo, Spoodle of Cockerdoodle

Terug naar de Cockapoo, de Spoodle, Cockerdoodle of hoe je dit mooie beestje maar wilt noemen. Deze designerhond heeft veel kenmerken overgenomen van de Cockerspaniel en de Poodle wat ze erg geschikt maakt als familiehond. Ook qua uiterlijk zijn er natuurlijk veel kenmerken terug te zien.  

Het uiterlijk van de Cockapoo

Het uiterlijk van de Cockapoo kan erg verschillend zijn. Dit komt doordat hij enkel als kruising wordt gefokt. Het uiterlijk en ook de grote zijn afhankelijk van de twee honden waarmee hij wordt gefokt. Ondanks dat ze qua uiterlijk kunnen verschillen zijn er wel enkele kenmerken waar je de Spoodle aan kan herkennen:

  • Ze zijn vaak tot maar 38 centimeter groot
  • Ze hebben een dikke krullende vacht, waar je lekker je handen door kan halen en waardoor je lekker met ze kan knuffelen.
  • Ze hebben een lange staart 
  • Ze lijken op een pluizige miniknuffelbeer
  • Als laatste kan je de Cockapoo herkennen doordat ze gewoon heel erg schattig zijn

In eerste instantie lijken ze wat meer op de poedel doordat ze hetzelfde “kapsel” hebben. Maar de pluizige vacht hebben ze overgenomen van de Cockerspaniël. Een groot voordeel van een Cockapoo is dat ze nauwelijks uitharen. Daarnaast zorgen ze net als de poedel ook minder snel voor allergische reacties.

Het gedrag van de Cockapoo

De Cockapoo bezit de beste eigenschappen van zowel de Cockerspaniel als de Poedel. Dit maakt dat hij nog geschikter is voor gezinnen. De Cockerdoodle is bij uitstek de perfecte familiehond. Hij beschikt over de energie en inteligentie van de Poodle gecombineerd met de loyaliteit en afhankelijkheid van de Cockerspaniel. Dit maakt de Cockerdoodle geschikt voor zowel omgang met kinderen vanaf alle leeftijden als andere huisdieren. Wanneer je kinderen op jonge leeftijd een Cockapoo als vriend krijgen hebben ze zogezegd een maatje voor het leven. 

Hoe groot wordt een Cockapoo?

Zoals al eerder benoemd is de Cockapoo een klein hondenras. Gemiddeld wordt deze tussen de 35 en 38 centimeter groot. Echter, blijft het een natuurlijk een kruisingen tussen andere rassen waardoor hij ook groter of juist kleiner kan uitvallen. In het kleinste geval zal de Cockapoo rond de 25 centimeter klein blijven, bij een grotere variant zal dit tegen de 50 centimeter aan kunnen zitten.

Hoe zwaar wordt een Cockapoo?

De gemiddeld Cockapoo weegt wanneer die volwassen is rond de 10 kilo, perfect voor een schoothondje dus. Maar zoals eerder gezegd kan het verschillen hoe groot hij of zij zal worden. De 10 kilo is gebaseerd op de gemiddelde grootte van rond de 35 tot 28 centimeter. Mocht je Cockapoo uitgroeien tot een grote kanjer van 50 centimeter dan zal deze ook wel een paar kilootjes zwaarder worden. Gelukkig zal hij nooit te zwaar worden om als schoothondje te behandelen. 

Kan een Cockapoo alleen zijn?

Net als de Cockerspaniël is de Cockapoo aanhankelijk en houdt die van gezelligheid. Hierdoor kunnen ze niet goed alleen zijn, wanneer er overdag nooit iemand thuis is, dan zal dit ook niet goed voor hem zijn. Wanneer je af en toe wat langer weg bent is dit geen probleem. Wel is het dan belangrijk om ervoor dat er genoeg speelgoed is zodat hij zich niet verveeld. Andere huisdieren kunnen ook helpen om de Cockapoo zich niet alleen te voelen. Dit is het voordeel van dat hij goed met andere dieren om kan gaan. 

Hoeveel beweging heeft een Cockapoo nodig?

Net als de Poedel en de Cockerspaniel is de Cockapoo een energieke hond. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat hij dagelijks zijn portie beweging krijgt. Idealiter is dit minimaal een uur per dag. Dit kan in een keer door zijn, maar ook bijvoorbeeld twee keer een half uur. Wanneer je een uur per dag aanhoudt weet je zeker dat hij genoeg beweging krijgt. Mocht je drukker zijn en een uur niet altijd lukken probeer dan wel minstens voor een halfuurtje te gaan. Dat is echt het minimum wat ze nodig hebben, minder beweging zal niet goed zijn.

Cockapoo

Wat kost een Cockapoo?

Doordat de Cockapoo een designerhond is zijn deze redelijk prijzig. Je kan ze vinden op platformen zoals marktplaats of bij een echte hondenfokker. Op marktplaats betaal je snel meer dan € 1.500,- voor een Cockapoo pup. Wanneer je naar een echte fokker gaat, zal je snel richting de € 2.000,- euro of meer gaan. Wanneer je een Cockapoo wilt aanschaffen moet je dit ook zien als een echte investering in je leven. Je koopt niet zomaar een huisdier, maar echt een vriendje voor het leven. 

Huisgadgets die elke wijnliefhebber moet hebben

Huisgadgets die elke wijnliefhebber moet hebben

Wijnliefhebbers weten dat de ervaring van het genieten van een goede fles wijn verder gaat dan het drankje zelf. Het gaat om de sfeer, de presentatie en het gevoel dat elke slok met zich meebrengt. Voor de echte wijnenthousiasten zijn er talloze huisgadgets die deze...

De diverse tegellooks voor jouw interieur

De diverse tegellooks voor jouw interieur

Tegels vormen een integraal onderdeel van ons interieurdesign en spelen een cruciale rol in zowel esthetiek als functionaliteit. Ze bieden duurzaamheid en schoonheid, en er is een breed scala aan tegellooks om uit te kiezen. In dit uitgebreide artikel zullen we vier...

Tips voor een succesvolle aankoop van je eerste woning

Tips voor een succesvolle aankoop van je eerste woning

Het kopen van je allereerste huis is een mijlpaal in je leven die een diepgaande impact kan hebben op je financiën en levensstijl. Het is een beslissing die niet overhaast moet worden genomen, maar eerder met zorgvuldige overweging en planning. In dit artikel gaan we...