Klimaatverandering, milieubelasting, uitputting van de aarde. Je leest er vaak over in het nieuws. Het zijn grote problemen, en je kan het gevoel krijgen dat je er weinig invloed op hebt. Toch kan iedereen een steentje bijdragen om het probleem kleiner te maken. Hoe? Door je ecologische voetafdruk te verlagen.

Wat is een ecologische voetafdruk

Je ‘ecologische voetafdruk‘ is de hoeveelheid ruimte die nodig is voor de productie van alles dat jij gebruikt, en voor de opname van de CO2 die je uitstoot. Die ruimte die jij gebruikt wordt omgerekend naar de hoeveelheid productief land en uitgedrukt in mondiale hectare (gha). Er is per persoon rond de 1,7 gha beschikbaar, terwijl een mens gemiddeld 2,6 gha gebruikt. Dat put de aarde uit. Daarom is het belangrijk de gemiddelde voetafdruk naar beneden te brengen. En daar kan iedereen zijn of haar steentje aan bijdragen. Een paar tips die je eenvoudig toe kan passen in je leven.

Natuurlijk lichtinval

Het gebruik van energie legt een grote druk op je ecologische voetafdruk. Maak dus zo veel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Grote ramen, een lichtkoepel, dakvensters voor een donkere zolderkamer, het zijn allemaal manieren om natuurlijk licht binnen te laten. Is de zon te fel en wil je voorkomen dat het te warm wordt binnen (waardoor je de airconditioning aan moet doen)? Kies dan voor goede raamdecoratie. Voor (bijna) iedereen raam is goede zonwering verkrijgbaar, van gordijnen voor de ramen tot rolgordijnen voor dakvensters en lichtkoepel zonwering.

Vermijd de auto

Fossiele brandstoffen zijn een grote belasting voor het milieu door de winning daarvan en de uitstoot. Laat eens wat vaker de auto staan en ga met het openbaar vervoer, of beter nog: pak de fiets. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens wat extra, gezonde lichaamsbeweging.

Eet minder of geen vlees

De vleesindustrie is één van de grootste oorzaken van ontbossing, waterverbruik- en vervuiling en habitatverlies. Minder vlees eten betekent dat er minder dieren nodig zijn. Het verbouwen van groente vraagt ook ruimte, maar aanzienlijk minder dan het houden van bijvoorbeeld koeien en varkens. Bovendien zorgen dieren voor uitstoot.

Koop minder

Wat je niet koopt hoeft niet voor jou gemaakt te worden. En wat niet gemaakt wordt, legt geen belasting op het milieu. Bovendien scheelt het afval. Ga eens naar de kringloop als je nieuwe meubelen nodig hebt, kijk bij een vintage shop voor leuke kleding en neem een abonnement op de bibliotheek als je graag boeken leest.

Koop lokaal

Wat je van dichtbij haalt hoeft niet ver getransporteerd te worden. Bovendien hoef je er zelf minder ver voor te reizen. Koop groente en fruit bij de kweker en ga naar de kapper in jouw dorp of stad. Gaan je kinderen naar de opvang? Zoek dan een kinderopvang in de buurt.

Vier Oktoberfest thuis met vrienden en familie

Vier Oktoberfest thuis met vrienden en familie

Ben je klaar om de gezelligheid en vrolijkheid van Oktoberfest naar je eigen huis te halen? Ja, je hoort het goed! Wie zegt dat je naar München moet reizen om dit iconische feest te vieren? Vandaag deel ik met jou hoe je met een paar simpele stappen een onvergetelijk...

Met deze decoraties breng je sfeer in je woonkamer

Met deze decoraties breng je sfeer in je woonkamer

Dit artikel is een betaald partnerschap met Hema Wil je je woonkamer graag gezelliger maken? Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: met de juiste decoraties kun je je ruimte transformeren in een gezellige en stijlvolle plek waar je graag tijd doorbrengt. Gebruik...

De deurknop: De leukste thuis

De deurknop: De leukste thuis

Enig idee hoe vaak je naar een deurknop kijkt? Onbewust en bewust is dat vele keren per dag en dus duizenden keren per jaar! Dan kun je maar beter zorgen dat die deurknop mooi is en past in de rest van jouw inrichting. De deurknop is de leukste thuis Ken je dat...