Selecteer een pagina

Klimaatverandering, milieubelasting, uitputting van de aarde. Je leest er vaak over in het nieuws. Het zijn grote problemen, en je kan het gevoel krijgen dat je er weinig invloed op hebt. Toch kan iedereen een steentje bijdragen om het probleem kleiner te maken. Hoe? Door je ecologische voetafdruk te verlagen.

Wat is een ecologische voetafdruk

Je ‘ecologische voetafdruk‘ is de hoeveelheid ruimte die nodig is voor de productie van alles dat jij gebruikt, en voor de opname van de CO2 die je uitstoot. Die ruimte die jij gebruikt wordt omgerekend naar de hoeveelheid productief land en uitgedrukt in mondiale hectare (gha). Er is per persoon rond de 1,7 gha beschikbaar, terwijl een mens gemiddeld 2,6 gha gebruikt. Dat put de aarde uit. Daarom is het belangrijk de gemiddelde voetafdruk naar beneden te brengen. En daar kan iedereen zijn of haar steentje aan bijdragen. Een paar tips die je eenvoudig toe kan passen in je leven.

Natuurlijk lichtinval

Het gebruik van energie legt een grote druk op je ecologische voetafdruk. Maak dus zo veel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Grote ramen, een lichtkoepel, dakvensters voor een donkere zolderkamer, het zijn allemaal manieren om natuurlijk licht binnen te laten. Is de zon te fel en wil je voorkomen dat het te warm wordt binnen (waardoor je de airconditioning aan moet doen)? Kies dan voor goede raamdecoratie. Voor (bijna) iedereen raam is goede zonwering verkrijgbaar, van gordijnen voor de ramen tot rolgordijnen voor dakvensters en lichtkoepel zonwering.

Vermijd de auto

Fossiele brandstoffen zijn een grote belasting voor het milieu door de winning daarvan en de uitstoot. Laat eens wat vaker de auto staan en ga met het openbaar vervoer, of beter nog: pak de fiets. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens wat extra, gezonde lichaamsbeweging.

Eet minder of geen vlees

De vleesindustrie is één van de grootste oorzaken van ontbossing, waterverbruik- en vervuiling en habitatverlies. Minder vlees eten betekent dat er minder dieren nodig zijn. Het verbouwen van groente vraagt ook ruimte, maar aanzienlijk minder dan het houden van bijvoorbeeld koeien en varkens. Bovendien zorgen dieren voor uitstoot.

Koop minder

Wat je niet koopt hoeft niet voor jou gemaakt te worden. En wat niet gemaakt wordt, legt geen belasting op het milieu. Bovendien scheelt het afval. Ga eens naar de kringloop als je nieuwe meubelen nodig hebt, kijk bij een vintage shop voor leuke kleding en neem een abonnement op de bibliotheek als je graag boeken leest.

Koop lokaal

Wat je van dichtbij haalt hoeft niet ver getransporteerd te worden. Bovendien hoef je er zelf minder ver voor te reizen. Koop groente en fruit bij de kweker en ga naar de kapper in jouw dorp of stad. Gaan je kinderen naar de opvang? Zoek dan een kinderopvang in de buurt.

Badkamerverbouwing plannen: zo doe je dat

Badkamerverbouwing plannen: zo doe je dat

Wanneer je kijkt naar één van de lastigste ruimtes in huis, dan kom je al snel bij de badkamer uit. Die gebruik je zo intensief, dat het sanitair op enig moment simpelweg vervangen moet worden. Aan de andere kant volgen de trends elkaar op en kan je wel eens...

Dark and stormy de stormachtig lekkere cocktail

Dark and stormy de stormachtig lekkere cocktail

De Dark and Stormy is een cocktail gemaakt van rum en ginger beer, vaak geserveerd in een highball glas. De originele versie wordt gemaakt met Gosling's Black Seal rum, een merk uit Bermuda. Er bestaan varianten waarbij andere soorten rum worden gebruikt, en soms...

Wat is de Moscow Mule en hoe maak je hem?

Wat is de Moscow Mule en hoe maak je hem?

De Moscow Mule is een cocktail bestaande uit wodka, ginger beer en limoensap, geserveerd in een koperen beker. De oorsprong van de cocktail gaat terug naar de jaren 1940 in de Verenigde Staten, waar een barman in Hollywood de drank creëerde als manier om de verkoop...