Selecteer een pagina

Wespen zijn insecten die we natuurlijk allemaal wel kennen, maar wist je dat er talloze verschillende soorten bestaan? Het zijn mooie dieren, maar geven ook last. Zo kunnen ze bijvoorbeeld steken. Heb je last van wespen in de tuin? Zorg dan voor de juiste wespenbestrijding. In dit artikel gaan we ze allemaal met je bespreken. Heb je last van wespen in de tuin? Zorg dan voor de juiste wespenbestrijding. 

Papierwespen

We gaan van start met de papierwesp, die ook bekend staat als de gele wesp. Deze soort komt het meeste voor in ons land. Ze hebben een slank lichaam en zijn geel met zwarte strepen. Deze wespen bouwen hun nesten van een papierachtige stof, die ze maken van houtvezels en speeksel. Ze kunnen agressief zijn als hun nest wordt bedreigd.

Graafwespen

Graafwespen zijn een andere veel voorkomende soort in Nederland. Ze hebben een lange, slanke taille en een relatief groot achterlijf. Graafwespen graven hun nesten in de grond en leggen er hun eitjes in. De larven voeden zich met insecten die de moederwesp heeft gevangen.

Dolkwespen

Dolkwespen zijn een familie van wespen die vaak kleine insecten of spinnen als prooi hebben. Ze hebben een slank lichaam en een lange legboor, waarmee ze hun prooi steken en hun eitjes leggen. Dolkwespen zijn over het algemeen niet agressief tegenover mensen, maar kunnen wel steken als ze zich bedreigd voelen.

Schildwespen

Schildwespen hebben een groot schildachtig deel op hun achterlijf, dat vaak felgekleurd is. Ze hebben lange, dunne vleugels en een slank lichaam. Schildwespen zijn vaak parasitair, wat betekent dat ze hun eitjes leggen op of in andere insecten, die vervolgens als voedsel dienen voor hun larven.

Plooivleugelwespen

Plooivleugelwespen hebben opgevouwen vleugels, die ze onder hun lichaam kunnen vouwen wanneer ze niet vliegen. Ze hebben een lang, smal lichaam en zijn vaak rood, geel of zwart gekleurd. Plooivleugelwespen zijn ook parasitair, net als de schildwesp en leggen hun eitjes in of op andere insecten.

Bladwespen

Bladwespen hebben een plat, bladvormig achterlijf, dat vaak felgekleurd is. Ze hebben lange, dunne antennes en een smal, gestreept lichaam. Bladwespen leggen hun eitjes op of in planten en hun larven voeden zich met het plantmateriaal.

Bijenwolf

De bijenwolf is een grote, solitaire wesp die haar eitjes legt in bijenkolonies. Ze jaagt op bijen, pakt ze op en draagt ze naar haar nest, waar ze haar eitjes legt. Bijenwolf wespen zijn over het algemeen niet agressief tegenover mensen.

Hoornaar

Hoornaars zijn de grootste wespensoorten in Nederland. Ze hebben een bruin-zwart lichaam met gele of oranje strepen. Hoornaars zijn vaak te vinden in bomen en bouwen hun nesten van een papierachtige substantie, net zoals papierwespen. Ze zijn agressief tegenover indringers en kunnen meerdere keren steken.

Sluipwespen

Sluipwespen zijn een grote en diverse groep van wespen, die overal ter wereld voorkomen. Ze hebben een langwerpig lichaam, vaak met smalle vleugels. Ze kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Galwespen

Galwespen zijn kleine wespen die hun eitjes leggen in planten en bomen. De larven van de galwesp veroorzaakt de vorming van gal, een abnormale groei op de plant waarin ze zich voeden en bescherming vinden tegen natuurlijke vijanden. Galwespen zijn meestal onschadelijk voor de planten waarop ze zich ontwikkelen.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus verschillende soorten wespen met elk hun eigen kenmerken en gedrag. Sommige soorten zijn agressief en kunnen steken als ze zich bedreigd voelen, terwijl andere soorten juist belangrijke natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn. Het is belangrijk om wespen te respecteren en voorzichtig te zijn als je in de buurt van hun nest komt. Als je overlast ervaart van wespen, is het raadzaam om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Naast wespen kun je in de zomer ook veel last hebben van andere overlast zoals vliegen bijvoorbeeld. Gelukkig helpen wij je hier bij lees bijvoorbeeld onze blog over kleine vliegjes in huis bestrijden.

Dakgoot Ontstoppen: Eenvoudige Tips om Zelf Aan de Slag te Gaan

Heb je last van een verstopte dakgoot en wil je weten hoe je deze zelf kunt onstoppen? Een verstopte dakgoot kan leiden tot lekkages en schade aan je huis, dus het is belangrijk om snel actie te ondernemen. In deze blog delen we handige tips en stappen om zelf je...

Tips om verstandig te stoken met een houtkachel

Tips om verstandig te stoken met een houtkachel

Stook je met een houtkachel, dan is dit een hele slimme manier van verwarmen. Verwarm je je woning met een houtkachel, dan doe je dat zonder aanslag te doen op de voorraad fossiele brandstoffen. Hout is namelijk een natuurlijke brandstof en is heel duurzaam door het...

Creëer een rustgevende thuisomgeving

Creëer een rustgevende thuisomgeving

Het belang van een rustgevende en stressvrije thuisomgeving wordt steeds duidelijker in onze drukke levens. We brengen veel tijd door in onze huizen, en de manier waarop we onze ruimtes inrichten kan een diepgaande invloed hebben op ons emotionele welzijn. In deze...