Wespen zijn insecten die we natuurlijk allemaal wel kennen. Het zijn mooie dieren, maar geven ook last. Zo kunnen ze aggressief zijn en steken, vooral wanneer er veel zijn en ze je bij een nest in de buurt komt. Maar wist je ook dat er talloze verschillende soorten bestaan? In dit artikel gaan we de versschillende soorten wespen bij langs.
Papierwespen
We gaan van start met de papierwesp, die ook bekend staat als de gele wesp. Deze soort komt het meeste voor in ons land. Ze hebben een slank lichaam en zijn geel met zwarte strepen. Deze wespen bouwen hun nesten van een papierachtige stof, die ze maken van houtvezels en speeksel. Ze kunnen agressief zijn als hun nest wordt bedreigd.
Graafwespen
Graafwespen zijn een andere veel voorkomende soort in Nederland. Ze hebben een lange, slanke taille en een relatief groot achterlijf. Graafwespen graven hun nesten in de grond en leggen er hun eitjes in. De larven voeden zich met insecten die de moederwesp heeft gevangen.
Dolkwespen
Dolkwespen zijn een familie van wespen die vaak kleine insecten of spinnen als prooi hebben. Ze hebben een slank lichaam en een lange legboor, waarmee ze hun prooi steken en hun eitjes leggen. Dolkwespen zijn over het algemeen niet agressief tegenover mensen, maar kunnen wel steken als ze zich bedreigd voelen.
Schildwespen
Schildwespen hebben een groot schildachtig deel op hun achterlijf, dat vaak felgekleurd is. Ze hebben lange, dunne vleugels en een slank lichaam. Schildwespen zijn vaak parasitair, wat betekent dat ze hun eitjes leggen op of in andere insecten, die vervolgens als voedsel dienen voor hun larven.
Plooivleugelwespen
Plooivleugelwespen hebben opgevouwen vleugels, die ze onder hun lichaam kunnen vouwen wanneer ze niet vliegen. Ze hebben een lang, smal lichaam en zijn vaak rood, geel of zwart gekleurd. Plooivleugelwespen zijn ook parasitair, net als de schildwesp en leggen hun eitjes in of op andere insecten.
Bladwespen
Bladwespen hebben een plat, bladvormig achterlijf, dat vaak felgekleurd is. Ze hebben lange, dunne antennes en een smal, gestreept lichaam. Bladwespen leggen hun eitjes op of in planten en hun larven voeden zich met het plantmateriaal.
Bijenwolf
De bijenwolf is een grote, solitaire wesp die haar eitjes legt in bijenkolonies. Ze jaagt op bijen, pakt ze op en draagt ze naar haar nest, waar ze haar eitjes legt. Bijenwolf wespen zijn over het algemeen niet agressief tegenover mensen.
Hoornaar
Hoornaars zijn de grootste wespensoorten in Nederland. Ze hebben een bruin-zwart lichaam met gele of oranje strepen. Hoornaars zijn vaak te vinden in bomen en bouwen hun nesten van een papierachtige substantie, net zoals papierwespen. Ze zijn agressief tegenover indringers en kunnen meerdere keren steken.
Sluipwespen
Sluipwespen zijn een grote en diverse groep van wespen, die overal ter wereld voorkomen. Ze hebben een langwerpig lichaam, vaak met smalle vleugels. Ze kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot enkele centimeters.
Galwespen
Galwespen zijn kleine wespen die hun eitjes leggen in planten en bomen. De larven van de galwesp veroorzaakt de vorming van gal, een abnormale groei op de plant waarin ze zich voeden en bescherming vinden tegen natuurlijke vijanden. Galwespen zijn meestal onschadelijk voor de planten waarop ze zich ontwikkelen.
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus verschillende soorten wespen met elk hun eigen kenmerken en gedrag. Sommige soorten zijn agressief en kunnen steken als ze zich bedreigd voelen, terwijl andere soorten juist belangrijke natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn. Het is belangrijk om wespen te respecteren en voorzichtig te zijn als je in de buurt van hun nest komt. Als je overlast ervaart van wespen, is het raadzaam om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen die je kan helpen met wespen bestrijden of een wespennest verwijderen.
Naast wespen kun je in de zomer ook veel last hebben van andere overlast zoals vliegen bijvoorbeeld. Gelukkig helpen wij je hier bij lees bijvoorbeeld onze blog over kleine vliegjes in huis bestrijden.