Wat is een meikever?
De meikever ook bekend als de gewone kever valt onder de familie bladsprietkevers. Deze kevers komen voor in Europa en Noord-Amerika en zijn actief tijdens de late lente en vroege zomer. De volwassen meikever kan ongeveer 1,2 centimeter lang worden en heeft een donkerbruin of zwart lichaam met lichtgekleurde vlekken. De larven, of engerlingen, zijn ongeveer 3 centimeter lang en zijn wit met een donkerbruine kop.
Vroeger kwam de meikever veel voor, met name in gebieden met veel bos. Hier zitten ze vaak bij open plekken of aan de bosrand. Tegenwoordig komt de meikever niet zoveel meer voor. Dit komt met name door de komst van insecticiden in de twintigste eeuw. Doordat de kevers hier niet tegen kunnen is de populatie flink uitgedund en komen ze op vele plekken ook al volledig uitgeroeid.
Wat doet een meikever?
De meikever voedt zich met de bladeren van bomen en struiken, wat schade aan de planten kan veroorzaken. De larven voeden zich met de wortels van planten, dit kan gewassen beschadigen. Overdag rust de meikever op bladeren van planten en gewassen, ook wanneer je deze stoort, zal er weinig activiteit plaatsvinden. Als je de bladeren schut waar hij op ligt, valt die er af en blijft die liggen waar die landt.
Wanneer het begint te schemeren komt uit zijn rust en wordt die actief. De meikever vliegt uitsluitend om voedsel of een partner te zoeken, de dieren zijn te sloom om snel weg te vliegen bij gevaar. In de nacht komt de meikever op lichtbronnen als lampen af. Hierdoor lijkt het dat de kever wordt aangetrokken door de lichtbron, maar dit is een veel voorkomende misvatting. De kevers navigeren op het maanlicht wat normaal gesproken een vast lichtpunt is. Door kunstmatige lampen raken de kevers verwart en blijft hij rondjes om de lamp cirkelen.
Wanneer komen meikevers voor?
Zoals de naam het al zegt, komt de meikever voor vanaf de maand mei. Deze kever is dus vernoemd naar de periode wanneer hij voorkomt. Vanaf begin mei kan je de meikever tegen gaan komen tot aan eind mei, je zult hem dus maar een maand per jaar zien. Zoals te verwachten is zul je in de maand juni de junikever gaan zien, ook deze kever is er maar een enkele maand per jaar.
Levenscyclus meikever
De meikever kruipt in de lente uit de grond maar is dan nog niet geslachtsrijp. De kevers doen zich eerst een tijd tegoed aan bladeren van bomen, pas na tien tot vijftien dagen kunnen de vrouwtjes zich voortplanten. Wanneer het zover is zullen vooral de mannetjes de vrouwtjes opzoeken, een beetje net zoals het gaat bij mensen. Wanneer ze elkaar gevonden hebben begint de paring. Bijzonder hierbij is dat het mannetje en vrouwtje niet op elkaar liggen, maar dat het vrouwtje het mannetje een tijdje achter zich aan sleept tijdens de paring.
Na de paring zet het vrouwtje de eitjes enkele centimers af in de grond. Het vrouwtje legt ongeveer 20 eitjes af. Nadat dit is gedaan gaat ze terug naar de bomen en planten om te eten. Daarna zal het vrouwtje nog een of twee keer een lading eitjes afzetten in de grond voordat ze sterft. Een vrouwtje kan maximaal 3 keer eitjes afzetten na de paring. De ovale eitjes hebben een diameter van 2 tot 3 millimeter en hebben een viezige witte kleur.
De larve van de meikever
De larven komen uit na een periode van 4 tot 6 weken. Direct nadat ze zijn uitgekomen beginnen ze met hun eerste van de 3 groeistadia, die instars worden genoemd. Elke groeistadia wordt afgesloten met een vervelling waarna het nieuwe stadium begint.
De totale ontwikkelingscyclus van de larve duurt 3 of 4 jaar, afhankelijk van externe omstandigheden. Wanneer in de winter de temperaturen dalen, verschuilt de larve zich dieper onder de grond om te overwinteren. Wanneer de larve volledig is, ontwikkelt, maakt hij een popkamer aan op ongeveer 30 tot 40 centimeter diep. Dit gebeurt over het algemeen aan het einde van de zomer. Hier blijven ze zitten tot de lente van het volgende jaar. Pas dan komen de volwassen kevers uit de grond.
De volwassen meikever
Doordat de groei cyclus van de larven 3 of 4 jaar duurt kan het zijn dat er het ene jaar meer of juist minder volwassen kevers zijn dan het jaar ervoor. Het ene jaar zou je ze dus nauwelijks kunnen zien en het jaar erna zou er een massa uitbraak kunnen zijn. In tegenstelling tot de larve van de meikever leeft een volwassen meikever maar enkele weken. Over het algemeen is dit van begin mei tot aan begin juni, dit is dus het Korste gedeelte van de levenscyclus. In deze weken zijn de kevers voornamelijk bezig met zichzelf vol eten totdat de paring weer begint. Vanaf dat punt begint de cyclus weer opnieuw.
Zijn meikevers gevaarlijk?
De meikever wordt niet beschouwd als een gevaarlijk, hij kan bijvoorbeeld niet prikken, steken of bijten. Hierdoor is hij geen gevaar voor mens of dier, maar hij kan wel voor overlast zorgen in de tuin. De meikever valt namelijk onder de zogenoemde plaaginsecten. Ze kunnen gewassen en planten beschadigen als ze niet worden gecontroleerd. Met name wanneer je een moestuin hebt kunnen ze je tot last zijn. Vooral de larven kunnen schade toebrengen aan je gewassen doordat deze tegoed doen aan de wortels hiervan.
Meikevers bestrijden
Als u meikevers in uw tuin hebt, kunt u ze bestrijden met insecticiden of door ze met de hand van de planten te plukken. Maar als het hier tot komt, ben je vaak al te laat, daar de volwassen kevers minder schade doen dan de larven.
Wanneer u het probleem voor wilt zijn kunt u het beste de larven al bestrijden. Echter is dit lastiger doordat deze voornamelijk ondergronds zitten. Een manier om deze larven te bestrijden is met behulp van insectenparasitaire aaltjes. De eerste bestrijding kan uitgevoerd worden vanaf april/begin mei tot eind september. De aaltjes moeten worden verdeeld over het gras en rondom aangetaste bomen en struiken. Als er nieuwe vluchten worden waargenomen dan kan begin september nog een behandeling worden uitgevoerd. De aaltjes zoeken na toediening in de grond actief naar de prooi en dringen deze binnen, waarna ze bacteriën afscheiden waardoor de prooi wordt gedood.
Meikevers zullen daarnaast minder voorkomen wanneer u roofdieren in de tuin heeft zoals vogels, vleermuizen en spinnen. U zou dus kunnen proberen om vogels aan te trekken in uw tuin met behulp van vogelhuisjes en vogelvoer. Deze vogels kunnen u helpen om de meikever op een natuurlijke manier te bestrijden.
Ben je fan van tuinieren? Lees dan ook eens onze blogs over rozen snoeien en bemesten of lavendel snoeien.